Afbeelding
Janus Visser/BDU

'Krimp in detailhandel zet door'

Nieuws

Hartje Gorkum

positief over

bestemmingsplan

GORINCHEM - Ondernemersvereniging Hartje Gorkum reageert positief op de plannen in het nieuwe bestemmingsplan om het kernwinkelgebied te verkleinen. De Burgstraat, een deel van de Westwagenstraat en een deel van de Langendijk krijgen dan een 'gemengde' bestemming. Dit om leegstand in de binnenstad tegen te gaan en andere initiatieven mogelijkheden te bieden.

Tijdens de vierde netwerkbijeenkomst van Hartje Gorkum, dit keer in het nieuwe kantoorpand van de Rabobank, gaf wethouder Arjen Rijsdijk een bondige presentatie over het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad. In de zogenoemde 'voorspraak' is al overleg gevoerd met onder andere de ondernemersvereniging, die twaalf jaar lang heeft geknokt tegen het huidige bestemmingsplan tot aan de Raad van State toe. Rijsdijk werd nu met vreugde binnengehaald.

Het nu geldende bestemmingsplan is nogal gedetailleerd, gericht op kleinschalige winkels. Volgens Rijsdijk biedt dat weinig flexibiliteit. Het Wonen boven Winkels blijkt in veel gevallen een ondoenlijke opgave en de eisen van de tijd zijn veranderd. Er wordt niet alleen een krimp van de bevolking verwacht, maar ook van het aantal winkels. ,,In de detailhandel zal die trend zich de komende vijf tot acht jaar doorzetten,'' aldus voorzitter Clemens Bosman.

Wethouder Rijsdijk gaf aan dat er een andere vraag naar invulling van ruimte komt. Er zal meer met internet gewerkt worden. En als Gorinchem een concurrerende stad wil blijven moeten er kansen worden gepakt met; onderscheidende winkels, speciaalzaken, aansprekende horeca en culturele- en toeristische voorzieningen. ,,Dat allemaal in de gave setting van de historische binnenstad,'' aldus Rijsdijk.

Het kernwinkelgebied wordt dus kleiner. Eén van de gevolgen daarvan is dat de betreffende panden minder waard worden. ,,De huren gaan dan omlaag,'' kondigde Bosman aan. Maar er ontstaan wel nieuwe mogelijkheden zoals dienstverlening, wonen of combinaties daarvan.

Verder biedt het nieuwe bestemmingsplan de mogelijkheid 'grotere trekkers' naar de stad te halen, die grotere winkels willen zoals een H&M. De gevelgrootte blijft hetzelfde, maar daarachter mag worden verbouwd. De grote modezaak van Van Zuilen, waarbij achter de gevels diverse panden en een kerk bij elkaar zijn getrokken, werd hierbij als voorbeeld genoemd.

Vanuit de zaal werd onder andere gevraagd de Westwagenstraat anders te bestraten. Daar wordt naar gekeken. En het hogere deel van de Langendijk moet een aantrekkelijker verbinding worden tussen het kernwinkelgebied en 't Eind, dat mogelijk als boulevard langs de Lingehaven wordt ingericht. Daar komen ook meer mogelijkheden voor horeca. Bosman stelde een vervolg van de discussie na de zomer in het vooruitzicht als het ontwerpbestemmingsplan in de inspraak komt.

Tijdens deze netwerkbijeenkomst werd tevens in hoog tempo de jaarlijkse ledenvergadering van Hartje Gorkum doorgeploegd. Nieuwe bestuursleden zijn Jan van de Boogaard, Jan Jan Mens en Dick de Goey.

Willem van der Velde van Rabobank Nederland gaf een toelichting op een koopstromen onderzoek. De landelijke ontwikkelingen zijn niet gunstig, maar Gorinchem heeft een bovenlokale functie.

advertentie