Afbeelding
Janus Visser/BDU

Jan Klijn schrijft boek over rivieren, watersport en meer

Nieuws

GORINCHEM - Jan Klijn is geboren en getogen in Gorinchem en al ruim 60 jaar verliefd op het water en dan met name op rivier de Merwede. Die liefde gaat zo ver dat hij een boek heeft geschreven over onder andere de rijke en dynamische geschiedenis van de rivieren, het rivierenlandschap, de scheepvaart, visserij, watersport en het rivierbeheer. Het boek 'Een rivier…? 'De rivier', verbeterde de Rat' is gelardeerd met 120 afbeeldingen, waaronder een unieke luchtfoto uit 1920, een tijd dat de zeil- en sleepvaart de rivieren beheersten. Naast tal van historische foto's en kaarten bevat het 160 pagina's tellende boek ook hedendaagse foto's van de auteur zelf.

,,Grote rivieren, kanalen, vrachtvaart, veren, visserij, waterlinies, ijsgang, watersport, de rivierstad Gorkum, ruimte voor de rivier en meer…!''. Zo vat de tegenwoordig in Rhenen woonachtige Jan Klijn de inhoud van zijn boek samen. Dat 'en meer…' slaat ook op interviews met 'watermannen' als Hardinxvelder Cor van den Bout, een man die niet kan aarden op de wal, Jacco Slob, die vol van vroeger is, maar wars van nostalgie, wedstrijdzeiler Bram den Hollander, begeleider jeugdzeilen Cees Fillekes en Eddy Frerichs, schipper van de 1157 ton metende tanker Benjamin. Stuk voor stuk mannen die een levenlang vergroeid zijn met de rivieren en het varen. Jan Klijn was al op zeer jonge leeftijd met een kano te vinden op de Hollandse binnenwateren en op z'n 15e voer hij mee met Woerkumse vissers. Hij is 51 jaar lid van watersportvereniging 'De Merwede'. Deze vereniging bestaat op 1 juli 2012 tachtig jaar; de uitgave van het boek is ten goede van het jubileum van de Gorinchemse watersportvereniging.

,,We varen allemaal wel eens, zonder echt te weten waarop we varen. Ik was bijvoorbeeld benieuwd hoe de rivieren er in de middeleeuwen uitzagen, hoe de mens omging met rampen en natuurkrachten, wanneer de wielen zijn ontstaan. Ik ben in de geschiedenis gedoken en heb tal van fascinerende feiten boven water gehaald. In verschillende hoofdstukken schrijf ik over onder andere de grote rivieren en het aangrenzende land tot ca. 1850, de grote rivierverbetering na 1850, de ijsgang, de Hollandse Waterlinies, de riviervisserij: van topvangsten naar verval en de beroepsvaart: van zeilvaart tot 5000 tonners. Maar ook hoofdstukken over rivierstad Gorkum, de Linge en het Zederik- en Merwedekanaal, de watersport: van kano tot tweede huis en ruimte voor de rivier, veiligheid en natuur winnen erbij. In heb getracht een macrobeeld te schetsen: van groot naar klein en van oud naar jong'', vertelt Jan Klijn.

Beroepsmatig was hij als onderzoeker/manager in Wageningen onder meer betrokken bij kustonderzoek. Ook een omgeving met heel veel water, maar de rivieren zitten hem nog meer in het bloed. Jan Klijn besluit zijn verhaal: ,,Veel mensen beseffen amper hoe uniek en dynamisch een rivierenlandschap is. In mijn ogen is het een van de meest fascinerende landschappen in Nederland. Door mijn spitwerk in alle bronnen ben ik er achter gekomen dat het rivierenlandschap een nog boeiender geschiedenis heeft dan ik al vermoedde.'' Het boek geeft een overzichtelijk beeld van verleden en heden, maar werpt ook een blik vooruit; de auteur schrijft over 'ruimte voor de rivieren' en de bevaarbaarheid en veiligheid in de toekomst. 'Een rivier…? 'De rivier', verbeterde de Rat' biedt een schat aan informatie. Het boek beperkt zich niet tot droge feiten, cijfers, jaartallen en kaartjes, maar is net zo goed een ode aan de schoonheid van het rivierenlandschap. Het kijk/leesboek is geschreven door een man die verslaafd is aan dat landschap, en dat proef je van begin tot eind.

'Een rivier…? De rivier', verbeterde de Rat' is uitgegeven door Vèrse Hoeven Uitgeverij te Raamsdonksveer (0162) 51 43 57). Internet: www.versehoeven.nl. ISBN 978 9075703 801.

advertentie