Politie waarschuwt voor zwaar vuurwerk

22 december 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - Bij Oud en Nieuw denken we onder meer aan oliebollen, glitters en gezelligheid. Maar zeker ook aan vuurwerk. De politie merkt ook dit jaar weer dat er steeds zwaarder en illegaal vuurwerk in omloop is; wat vuurwerk lijkt, gaat tegenwoordig steeds meer richting explosief.

Zwaar vuurwerk wordt steeds vaker via internet of andere social media verkocht. Vooral zwaar vuurwerk uit Oost-Europa is populair. En bij zwaar vuurwerk, horen ook zware straffen. De politie trekt hierin samen op met het Openbaar Ministerie. Om de handel in illegaal vuurwerk tegen te gaan, heeft de politie specialisten in dienst. Zij surveilleren herkenbaar en onherkenbaar in de wijk, houden gerichte acties, bijvoorbeeld op scholen, en gaan aan de slag met meldingen van bewoners. Daarnaast houden zij ook nauwlettend social media in de gaten.

De gevolgen van illegaal vuurwerk zijn groot. Heel groot. En dan hebben we het niet alleen over schade aan (gemeentelijke) voorwerpen, maar ook meer gevaar voor afstekers van vuurwerk en omstanders. Maar liefst 50% van de vuurwerkslachtoffers zijn namelijk omstanders. Zij kunnen voor de rest van hun leven hier schade van ondervinden.

De politie is afhankelijk van binnengekomen meldingen. ,,Wij doen dan ook een beroep op u om de illegale handel, het bezit of voortijdig afsteken ervan te melden. Dat kan via het algemene telefoonnummer van de politie op 0900-8844 (lokaal tarief) of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. De politie gaat vervolgens met uw melding aan de slag. Ook al is het niet meteen direct voor u zichtbaar, er wordt zeker iets met uw melding gedaan. En wij wensen u een goed en veilig 2013 toe", aldus een woordvoerder van de politie.

Hoe herken ik verboden vuurwerk?

Vuurwerk dat je in de winkel kan kopen, moet aan heel wat eisen voldoen.

Dit moet er allemaal opstaan:

* 'Geschikt voor particulier gebruik'

* Een vermelding of afbeelding van het soort vuurwerken de effecten die je verwacht wanneer je het afsteekt.

* De naam en het aders van het fabrikant en de in Nederland gevestigde importeur of handelaar.

* Het artikelnummer van het vuurwerk en het productiejaar van het vuurwerk.

* Een gebruiksaanwijzing van hoe je het vuurwerk hoort af te steken.

* Er moet een lontje aan het vuurwerk zitten (uitgezonderd knalerwtjes, trektouwtjes Bengaalse lucifers).

Alle gegevens moeten leesbaar zijn in de Nederlandse taal en voor iedereen gemakkelijk te begrijpen. Als dit niet zo is, dan is het vuurwerk verboden om Nederland te hebben en af te steken. Koop daarom alleen vuurwerk in Nederland en let goed op wat je koopt! Verboden vuurwerk voldoet niet aan de bovenstaande eisen!

advertentie
advertentie