Kunst is in de mode

27 december 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Met prachtige kandelaars, een verrassend RVS-portret van koningin Beatrix en abstract-geometrische objecten exposeert Marco van Trigt uit Gorinchem in de Kruitmagazijnen. De tentoonstelling is van 5 januari tot en met 17 februari. De officiële opening is op zaterdag 5 januari om 16.00 uur door Jan Verhoeven van Yellow Fellow.

Titel van deze nieuwe expositie is 'Kunst is in de mode'. Marco van Trigt, conceptueel vormgever, heeft zich tot dusver vooral beziggehouden met abstract-geometrische objecten op basis van de cirkel, driehoek en het vierkant. Hij is onder andere bekend van het Ruimtelijk Raam, dat gerealiseerd werd in het oude gymnasium tijdens het Symposion Gorinchem in 2005. Marco: ,,Aan de waterkant stond een mooie vleugelnootboom. De takken van deze boom beginnen vrij laag en kwamen gevoelsmatig door de pui heen. Een fascinerend idee en ik wilde als het ware vanuit het gebouw de boom aanraken: de industrie die de natuur intrekt. Zo ontstond een ruimtelijk raam.'' Daarna maakte Marco van Trigt een bijzonder bankje als bedankje voor de sponsors van de kunstmanifestatie Symposion Gorinchem. Dat staat nu Buiten de Waterpoort.

Portret van Beatrix

Van Trigt werkt veel met RVS en hout. Pure, natuurlijke materialen die een tijdloze, duurzame en tegelijk luxe uitstraling hebben. De liefde voor RVS is ontstaan tijdens het Symposion 2005, toen hij sponsor Middelkoop Constructiebedrijf kreeg toegewezen en met RVS moest werken. Die liefde is nooit meer verdwenen. Ongeveer twee jaar geleden maakte hij een portret van zijn zoontje in RVS. Sinds die tijd maakt hij meer portretten, maar nu moest koningin Beatrix eraan 'geloven' in het kader van een NOS-actie om een portret van Beatrix in te sturen. De mooiste werken krijgen een plek op de tentoonstelling 'Het beeld van Beatrix' in Paleis Het Loo. Aanleiding is de 75ste verjaardag van de koningin op 31 januari. ,,Ik vind het een hele eer om haar zo te portretteren dat ze op een unieke en bijzondere wijze uit de verf komt. Met een karakteristiek die haar typeert en ons als kijker raakt.'' Met een beetje geluk hangt zijn werk straks tussen die van Marte Röling en Andy Warhol. Maar voorlopig hangt het portret in de Kruitmagazijnen.

Kandelaars

De titel 'Kunst is in de mode' hangt samen met het derde element dat te zien is tijdens deze expositie, namelijk RVS-kandelaars. ,,Normaal gesproken maak ik objecten op basis van de driehoek, cirkel en het vierkant. Door deze geometrische vormen raak ik geïnspireerd. Maar waarom zou ik deze inspiratie in combinatie met mijn creativiteit niet gebruiken voor alledaagse voorwerpen? Ik maak alles met liefde voor vormgeving en of het nu voor de ware kunstliefhebber is of voor de consument: uiteindelijk probeer ik ze toch te raken met mijn creativiteit. Of liever gezegd: met de schoonheid van een object. Of het nu een abstract werk is of een kandelaar. Kunst is tijdloos, maar waarom zou het ook niet modieus kunnen zijn, namelijk iets dat bij onze tijd past?''

In 2009 hebben Jan Verhoeven en Menna Kruiswijk een ontwerp - een stoel - van Marco van Trigt ingediend voor de VSM Materiaalprijs. De stoel is opgenomen in de Yellow Fellow collectie. Yellow Fellow is een culturele onderneming waarin kruisbestuivingen plaatsvinden tussen abstracte kunst, wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven en samenleving. Een levendige ontmoetingsplek.

Meer info: www.symposion-gorinchem.nl

advertentie
advertentie