Afbeelding
Janus Visser/BDU

'Gorcum heeft potentie om te groeien'

28 december 2012 om 00:00 Nieuws

Uit onderzoek

blijkt behoefte

betaalbare huizen

GORINCHEM - Gorinchem heeft de potentie voor het aantrekken van nieuwe inwoners zodat de stad enigszins kan groeien. Maar uit onderzoek naar de woningmarkt blijkt dat er nauwelijks vraag is naar duurdere koopwoningen. Er zijn vooral tekorten in de huursector, in het bijzonder bij betaalbare eengezinswoningen.

In de koopsector is op termijn vraag naar niet al te dure (half)vrijstaande woningen tot 350.000 euro. En er is behoefte aan goedkope rijwoningen. Inwoners blijken daarbij minder dan in het verleden een wooncarrière te willen maken. Zowel senioren als gezinnen met kleine kinderen richten zich meer dan in het verleden op een huurwoning. Hun voorkeur gaat daarbij uit naar meer dorpse kwaliteiten zoals rust, ruimte en een eigen tuin.

De resultaten van dit onderzoek staan in schril contrast met het tot dusver gevoerde beleid in Gorinchem. In de vorige Woonvisie was nog sprake van wooncarrières en er zou behoefte zijn aan meer duurdere koopwoningen, om de balans huur-koopsector te verbeteren. Nu wordt, ook door het wijzigen van de woningmarkt, in samenwerking met woningcorporatie Poort6 en Rivas een nieuwe Woonvisie voorbereid. Dit woningmarktonderzoek biedt met prognoses een doorkijk naar de periodes 2013 - 2020 - 2030. De fricties tussen vraag en aanbod zijn nu in beeld gebracht.

Groeipotentie

Voor de regio wordt de komende decennia krimp verwacht. Gorinchem heeft wel potentie om te groeien en uitstroom van inwoners te beperken. De trendprognose geeft een groei van tussen de 500 en 1000 woningen per tien jaar aan. De stad heeft een opvangfunctie voor jongeren tussen 20 en 30 jaar uit de omliggende gemeenten. Voor deze groep biedt de Arkelstad werk en een woning. Maar vanaf 30 jaar vertrekken velen naar elders. Minder- en lager opgeleiden, die hier blijven werken, pendelen over korte afstand. Deze groep zou meer aan de stad kunnen worden gebonden. Daarmee kan ontgroening worden voorkomen.

Ook voor senioren heeft Gorinchem een aantrekkingskracht, vooral vanwege de voorzieningen die de stad te bieden heeft. De vergrijzing van de bevolking in de stad zal verder toenemen. Senioren richten zich vooral op de huursector, ook door de huidige onzekerheid op de markt. De binding van senioren met de stad blijkt erg groot. De binding aan de wijk is minder groot behalve in de Lingewijk en de binnenstad.

Er ontstaat een groeiende behoefte aan wonen met zorg voor ouderen. Vooral bij beschermd wonen is sprake van tekorten, ook voor mensen met een psychiatrische aandoening.

Tweekappers

De woningvoorraad in Gorinchem bestaat uit relatief veel huurwoningen en weinig vrijstaande woningen of tweekappers. De binnenstad blijkt overigens aantrekkelijk voor startende jongeren, die hier zelf een woning opknappen. In de koopsector zal op termijn vooral vraag zijn naar niet al te dure woningen, zoals tweekappers tot 350.000 euro en goedkopere rijwoningen.

Volgens het onderzoek heeft Gorinchem haar economische centrumfunctie de afgelopen decennia fors versterkt en daarmee gelijke tred gehouden met de landelijke ontwikkelingen. De stad heeft de lusten en de lasten van een 100.000-plus stad, maar telt slechts 35.000 inwoners. Aspecten om te koesteren of te profileren zijn volgens het onderzoek: de historische binnenstad en de voorzieningen voor kinderen en jongeren. Verbetering kan worden gezocht bij sociale kwaliteit, overlast, verkeersveiligheid en parkeren.

advertentie
advertentie