'Ouderenmishandeling stopt pas als je er over praat'

26 september 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Vrijdag 4 oktober is het Nationale Ouderendag. Op deze dag worden veel ouderen uit Zuid-Holland in het zonnetje gezet. Maar niet voor iedere oudere is 4 oktober een feestdag. Naar schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen van 65 jaar en ouder slachtoffer van ouderenmishandeling. Daarbij gaat het om lichamelijke mishandeling, maar ook om verwaarlozing, financiele uitbuiting en psychische mishandeling. Als slachtoffer ben je vaak te bang om iets te zeggen en aan te geven dat je mishandeld wordt. Want wat moet je zeggen en tegen wie? En is het wel ouderenmishandeling, wanneer je kleinzoon stiekem geld uit je portemonnee pakt wanneer hij langs komt?

Behulpzame buren

Greet (83) woont alleen en is best eenzaam. Haar man is enkele jaren geleden overleden en ze heeft geen kinderen. Gelukkig heeft ze behulpzame buren. Erik (67) en Lia (63) komen regelmatig koffie drinken en helpen met de administratie. Na een tijdje ontvangt Greet ineens geen tv-gids meer. "Ik vond dit erg vreemd, want ik had de gids niet opgezegd. Ik belde naar de omroep en wat bleek, Erik had mijn abonnement beeindigd", vertelt Greet. "Erik gaf als uitleg dat hij dit had gedaan, omdat ik toch bijna niets meer zie. Ik vond dit erg vervelend, want ik keek altijd zo uit naar de gids. Maar ik durfde er niets van te zeggen. Wat als ze boos zouden worden en niet meer langs zouden komen?" Na een tijd komt ook de krant niet meer. Erik en Lia hebben ook dit abonnement opgezegd. "Volgens Erik las ik de krant toch maar half en was een abonnement zonde van mijn geld. Soms kreeg ik de indruk dat er geld verdween en ik voelde dat ik steeds minder controle had over mijn leven. Maar wat kon ik er aan doen?" Wanneer Erik voorstelt om alle bankzaken voor Greet te regelen, wordt ze bang. Ze besluit het hele verhaal aan haar bovenbuurvrouw te vertellen. De bovenbuurvrouw voelt meteen aan dat er iets niet goed is. "Na een goed gesprek hebben we samen het Steunpunt Huiselijk Geweld gebeld. Zij luisterden goed naar mij en gaven mij waardevolle adviezen. Nu helpt bijvoorbeeld iemand van een ouderenbond mij met de administratie."

Praten is het begin van de oplossing

Greet is niet het enige slachtoffer van ouderenmishandeling. Het overkomt naar schatting 1 op de 20 ouderen. Helaas praat je als slachtoffer vaak niet over wat je overkomt. Uit angst of schaamte. Of omdat je bang bent dat je zonder hulp komt te zitten, omdat degene die je mishandelt de enige persoon is die af en toe langskomt.

De eerste stap naar een oplossing, is erover te praten met iemand die je vertrouwt. Zoals je huisarts, vriendin, zorgverlener of familielid. Vertel wat er aan de hand is. Vertel dat er dingen gebeuren waar je je niet prettig bij voelt. Ook als je vermoedt dat het bij iemand anders thuis niet goed gaat of je het vermoeden hebt dat een oudere wordt mishandeld.

Steunpunt Huiselijk Geweld op telefoonnummer 0900 - 1 26 26 26 (vijf cent per minuut). Bellen is volledig anoniem omdat het telefoonnummer is afgeschermd en ook niet op de telefoonrekening komt.

advertentie
advertentie