PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Gorinchem

'Ik voel me een soort moeder van de stad'

Mensen
Foto: Eline Lohman
2 jan 2020, 10:19
Trots laat Marieke het Omnia College zien. De piano middenin de aula, de vrolijk gekleurde kluisjes: allemaal zaken die de leerlingen thuis moeten laten voelen op de Gorcumse middelbare school.
Trots laat Marieke het Omnia College zien. De piano middenin de aula, de vrolijk gekleurde kluisjes: allemaal zaken die de leerlingen thuis moeten laten voelen op de Gorcumse middelbare school.
GORINCHEM

Marieke van den Berg, directeur van het Omnia College en van de Merewade Praktijkschool in Gorinchem, is altijd in de weer met iets betekenen voor kinderen in de stad. Dat maakt dat zij zich een soort 'moeder van Gorinchem' voelt. Een moeder die al heel wat bereikt heeft voor de stad, maar die ook nog aardig wat ambities heeft.

Trots laat Marieke het Omnia College zien. De piano middenin de aula, de vrolijk gekleurde kluisjes: allemaal zaken die de leerlingen thuis moeten laten voelen op de Gorcumse middelbare school. Dat vindt de directeur belangrijk, vertelt ze. ,,Ik ken heel veel kinderen in de stad, doordat ik er woon en al een kleine tien jaar werk. Ik voel me een soort moeder van de stad. Ik heb hiervoor op het Fortes Lyceum gewerkt; waar ik ook werk: ik wil van de school een thuis maken. Dat deed ik op het Fortes Lyceum bijvoorbeeld  door de term 'Fortes Family' te introduceren zodat leerlingen zich als familie voelen en op het Omnia College ontstaat nu hetzelfde gevoel onder de naam #omnianen. Net als thuis moet je kinderen prikkelen en verrassen. Laatst heb ik zomaar een piano de school in gereden. De eerste pauze keken de leerlingen nog vreemd op. Het tussenuur erna zaten twee jongens er al op te spelen. De ene met de linkerhand, de ander met de rechterhand. Dat is gewoon geweldig om te zien."

COMMUNITY Niet alleen geweldig, maar ook prestatieverbeterend, denkt Marieke. .,,Als kinderen zich thuis voelen op school, dan gaan ze gemakkelijker met elkaar om en gaan ze beter leren. Als school ben je onderdeel van de stad – met elkaar bouw je een community. Wij leren en leven met elkaar. Ik krijg steeds meer projecten in ..

Deel dit artikel via: