Impressie hoe het Roxy theater behouden kan blijven
Impressie hoe het Roxy theater behouden kan blijven Beeldkazerne

Roos wil Roxy theater behouden als filmhuis voor de stad

Nieuwbouw

GORINCHEM Rick Roos van Beeldkazerne hield donderdagavond in het stadhuis een hartstochtelijk pleidooi voor het behoud van filmzaal 3 van de bioscoop aan de Appeldijk: Vue Cinema, maar in de volksmond vaak nog genoemd het Roxy Theater. Of dat gaat lukken is hoogst onzeker, het pand is al verkocht aan een projectontwikkelaar die reeds vergunning heeft voor de ombouw tot appartementen.

Roos begon als 15 jarige als kaartjesverkoper in het Roxy Theater en betreurde de teloorgang van het filmtheater, vooral na pensionering van de heer De Wit en zijn vrouw. Roos benadrukte vooral de historische waarde van het pand aan de Appeldijk, dat in de 19e eeuw werd gebouwd als eerste theaterzaal in de stad. ,,Nu de Wit niet meer met gevoel voor de lokale smaak de programmering verzorgde, werd het aanbod aan films steeds commerciëler en gericht op een ander publiek. Met de jaren zie ik hoe meer en meer culturele activiteiten verbannen worden naar de buitenste rand van de stad." Als voorbeeld noemt Roos de première van de documentaire 'de stem van jongeren' van The Mall. ,,Dat deze film te zien was in de meest achteraf gelegen zaal van de evenementenhal, aan de uiterste rand van onze gemeente, vond ik zeker gezien de inhoud van de film schrijnend." Roos stelde in zijn betoog dat het Roxy Theater zich kan meten aan het bekende Tuschinski theater in Amsterdam.

Volgens Roos liggen er kansen om het oudste theater van de stad te behouden als filmhuis voor bijvoorbeeld de programmering van het IFFG. ,,Door het gebouw op te splitsen is er een compromis mogelijk. Zaal 1 en 2 kunnen alsnog afgestoten worden, waardoor de projectontwikkelaar zijn plan kan realiseren. Tegelijkertijd kunnen de iconische gevel, de historische zaal 3 en de foyer behouden blijven. Ik heb zelfs begrepen dat de originele gevelletters 'Roxy' bewaard zijn gebleven." Naast de historische waarde van het pand spreekt Roos ook van ontmoeting, inspiratie, diversiteit, innovatie, verbinding en creatie in de binnenstad, die zich niet laten uitdrukken in euro's.

Het pand op Appeldijk 59 dateert uit 1820 en is door de gemeente Gorinchem aangemerkt als gemeentelijk monument. In de beschrijving van de erfgoedcommissie wordt gesteld dat het pand cultuurhistorisch van zeer hoge waarde is vanwege 'de afleesbaarheid van de functie als filmtheater met expressief baksteengebruik in navolging van grotere filmtheaters in Nederland, als herinnering aan de centrumfunctie van Gorinchem'.

Roos pleit vooral voor behoud van zaal drie
advertentie