Heidi en Henk Langerak.
Heidi en Henk Langerak. Hannie Visser-Kieboom

Hernieuwde zoektocht voelt goed voor familie Germa van den Boom

22 november 2022 om 10:49 Mensen Vermissing Germa van den Boom

NIEUWENDIJK Heidi Langerak (38) was nog maar een meisje van vijf of zes jaar oud toen ze zeker wist dat ze haar verjaardag nooit meer wilde vieren. Haar geboortedag 28 juli 1984 was zelfs toen voor haar al zo beladen, dat de spanning ondraaglijk voelde. De dag is voor altijd verbonden met de vermissing van haar tante Germa van den Boom. Samen met haar vader Henk Langerak (62) vertelt ze in een uitgebreid interview over het leven tussen hoop en vrees van de familie sinds Germa op 29 juli 1984 voorgoed van de aardbodem lijkt verdwenen.

door Hannie Visser-Kieboom en Alex Monster

Heidi Langerak (38) was nog maar een meisje van vijf of zes jaar oud toen ze zeker wist dat ze haar verjaardag nooit meer wilde vieren. Haar geboortedag 28 juli 1984 was zelfs toen voor haar al zo beladen, dat de spanning ondraaglijk voelde. De dag is voor altijd verbonden met de vermissing van haar tante Germa van den Boom. Samen met haar vader Henk Langerak (62) vertelt ze in een uitgebreid interview over het leven tussen hoop en vrees van de familie sinds Germa op 29 juli 1984 voorgoed van de aardbodem lijkt verdwenen.

Heidi vertelt: ,,Ik was een gevoelig kind, sensitief, dat ervaar ik nog steeds. Zeker in het begin is zo vaak benoemd dat Germa werd vermist. Ik was ook een braaf kind, sprak weinig. Mijn zusje was meer recalcitrant, zij kwam wel eens een uur te laat thuis. En dan moest ik mijn zusje gaan zoeken. Die stress wil ik niet doorgeven aan mijn kinderen. Ik hoop echt dat ik geen bezorgde moeder ben, dat ik genoeg hulp heb ontvangen om die cirkel van generaties die opgroeien met een tante die is verdwenen te doorbreken.” 

Af en toe lijkt ze de bevestiging te zoeken bij haar vader. ,,Het was voor ons gezin een diep trauma, waar we echt voor moesten werken om het te boven te komen. Om een positieve houding te behouden en zonder wrok verder te gaan.” Ook voor Henk geldt dat het een moeilijke tijd was voor zijn gezin. ,,Zonder te beseffen hebben we heel veel van onze kinderen gevraagd. Die onderstroom van die vermissing was er altijd. Toen we een keer met onze drie kinderen een dagje naar het strand gingen, zou ik op de kinderen letten. Maar we waren zo bang dat er een kind kwijt zou raken, dat we abrupt naar huis zijn gegaan. We hebben het misschien soms niet goed gedaan, maar dat kunnen we niet meer terugdraaien.”


Henk, Conny en Emily in winkelcentrum NIeuwendijk. - Hannie Visser - Kieboom

Heidi benoemt ook haar geloof als steun op moeilijke momenten. ,,Dat is veel breder dan alleen je geloof, het biedt ook houvast door de rituelen. Door het bidden, het aansteken van een kaarsje in de kerk.” Dat geldt ook voor vader Henk. ,,Het geloof heeft ons echt houvast geboden. Je mag alles vragen aan God, vooral of hij je perspectief wil geven, daar geloof ik oprecht in. Ons credo is dat je niet kunt kiezen wat je overkomt, maar wel hoe je daarmee omgaat. Het was ook zo mooi om te zien dat vanuit de geloofsgemeenschap in Nieuwendijk op de eeuwigheidszondag Germa opnieuw genoemd werd. Voor hen is Germa nooit vergeten. Dat is voor ons, maar ook voor onze moeder zo waardevol. Dat Germa in die gemeenschap nooit vergeten is.”

KERSVERSE TANTE Als Heidi op 28 juli 1984 het levenslicht ziet, is er vreugde bij de familie Van den Boom. Aagje en Drikus zijn voor het eerst grootouders, Henk en Conny vader en moeder. Germa is kersverse tante en neemt zich voor om zondag 29 juli haar nichtje te bezoeken. Maar zover komt het nooit. In de nacht van 28 op 29 juli verdwijnt Germa uit het ouderlijk huis aan de Dwarssteeg in het buurtschap De Kille bij Nieuwendijk. Ze is voor het eerst een nacht alleen thuis na een avondje stappen in Gorinchem. Haar ouders zijn met broer Adriaan op vakantie. Al die zondag proberen ze tevergeefs Germa te bellen, maar er wordt niet opgenomen. Maandag keren ze spoorslags terug naar huis, maar Germa is en blijft vermist. Ze doen aangifte bij de politie, die aanvankelijk nog denkt aan een meisje dat van huis is weggelopen. Mogelijk speelt de aangifte van een aanranding van een meisje bij een bushalte in Werkendam in hetzelfde weekend daarbij nog een rol. 

Wij hebben ook heel veel steun gehad van lotgenoten

Negen kostbare dagen verstrijken zonder dat grondig sporenonderzoek wordt gedaan. ,,Voor ons stond natuurlijk het vinden van Germa voorop. Maar het is geen geheim dat door het te late onderzoek veel is blijven liggen. Daar hebben wij het nodige van gezegd tegen de politie. Het weekend dat Germa verdween was het droog, maar de dinsdag daarna had het veel geregend. Pas later zijn speurhonden ingezet, die hadden eerder sporen kunnen vinden of ze bijvoorbeeld over land of in een auto is verdwenen. Dat onderzoek was negen dagen te laat, dat heeft de politie ook toegegeven. Toen ik een keer met een politieman naar Zeeland reed naar een bijeenkomst over vermiste personen, was zijn vraag ‘Aan wie moet ik mijn verhaal kwijt?’. Maar we kunnen het niet meer terugdraaien, we moeten vooruit kijken.” 

Dochter Heidi is ook overtuigd dat de politie lering getrokken heeft uit het onderzoek naar de vermiste Germa. ,,De recherche weet dat de eerste 24 uur na een vermissing cruciaal zijn. Dat is nu allemaal vastgelegd in protocollen, daarom heeft het weinig zin om daar nu nog boos om te zijn.” Datzelfde geldt voor Henk Langerak. De familie was mede-initiatiefnemer van de Vereniging Achterblijvers na Vermissing, die werd opgericht met achterblijvers van vermiste dierbaren. ,,Er is een handboek opgesteld voor slachtofferhulp en wij zijn destijds in de Tweede Kamer geweest en hebben met minister Sorgdrager aan tafel gezeten. Zo wordt nu echt veel serieuzer gekeken naar een vermissing. Het gebeurt nog elke dag dat mensen vermist worden, dat was onze grootste drijfveer. We mogen dat als samenleving niet accepteren, daar ligt echt een taak voor de samenleving. Wij hebben ook heel veel steun gehad van lotgenoten. In de beginperiode van de oprichting van de Vereniging Achterblijvers kregen we soms wel eens tien of twaalf telefoontjes op een dag. Van paragnosten die wisten waar Germa was tot huilende families. We hebben in die jaren zoveel verhalen gehoord, dat je op moet passen om niet cynisch te worden.” 


Herdenkingssteen Germa in kerk Nieuwendijk. - Hannie Visser - Kieboom

PETER R. DE VRIES In de voorbije 38 jaar zijn steeds nieuwe pogingen ondernomen om het raadsel van Germa’s verdwijning op te lossen. Zoals in 2007 met een uitzending van Peter R. de Vries met meerdere scenario’s met verdachten. De eerste contacten met de misdaadverslaggever dateren al van 1996. ,,In aanloop naar die uitzending in 2007 hebben we als familie het dossier ingezien in Nieuwendijk. Daaruit konden we opmaken dat de politie echt heel veel onderzoek heeft gedaan. Er was sprake van 1100 interventies. Die uitzending van Peter R. de Vries was moeilijk voor ons, ook voor Germa’s moeder”, aldus Henk. ,,Mijn oma wil niemand vals beschuldigen, daar had ze stress van. Ook wij willen niemand beschuldigen, we willen haar lichaam vinden. Ik zou zelfs de dader willen knuffelen als hij me in mijn oor fluistert waar ze is,” zo is de stellige overtuiging van Heidi. En hoewel het Henk Langerak aannemelijk lijkt dat de mogelijke dader iemand uit de omgeving is, blijft ook hij voorzichtig. ,,Wij weten niet welke kant we uit moeten kijken, maar we weten wel dat Germa geen vijanden had.”

We hebben maar één iemand nodig die wroeging krijgt, iemand die nog iets weet

Peter R. de Vries blijft in zijn leven altijd betrokken bij de vermissing van Germa, hoewel er geen regulier contact is met de familie. In een strip glossy die voorjaar 2021 verschijnt, vertelt de misdaadverslaggever dat hij de vermissing van Germa van den Boom dolgraag wil oplossen. Door de laffe moordaanslag op 15 juli 2021 krijgt De Vries geen kans dat werk af te maken, maar zijn levenswerk wordt voortgezet door de Peter R. de Vries Foundation. Eind 2021 ontstaan de eerste contacten tussen de familie Van den Boom en de Foundation. ,,We wilden altijd nog één keer alles uit de kast halen om Germa te vinden, eerder hadden we in 2007 een punt gezet achter die zoektocht, maar dat was toch onbevredigend voor ons. Ook als het niets oplevert, helpt het ons om zeker te weten dat we alles hebben gedaan om haar te vinden. Nu kon De Foundation ons die kans bieden. We hebben daar als familie lang over nagedacht en begin juni definitief ja gezegd. Vanaf dat moment zijn de voorbereidingen begonnen, totdat 20 oktober bekend werd gemaakt dat de Foundation 250.000 euro uitlooft voor het vinden van Germa. We hopen echt dat de tips nieuwe feiten opleveren en liefst geen theorieën. Die hebben we zelf nog veel meer. We hebben maar één iemand nodig die wroeging krijgt, iemand die nog iets weet.” Diep in zijn hart heeft Henk nog stille hoop dat nieuwere DNA technieken iets kunnen opleveren. Dat is aan het coldcaseteam, dat nauw contact heeft met het Nederlands Forensisch Instituut. 

De hernieuwde zoektocht naar Germa van den Boom voelt goed voor de familie, vooral omdat ze meer regie voelen in het proces en alles is voorbesproken met Kelly de Vries. Zij is dochter van Peter R. de Vries en nu directeur van de Foundation. Eerdere jaren werden ze te vaak overspoeld door theorieën over de toedracht of de dader(s), paragnosten of media. De komende maanden tot aan 20 april 2023 als deadline voor het tipgeld blijven ze de media opzoeken. Zo wordt nog een stripverhaal gemaakt over Germa en willen ze misschien nog een keer naar het winkelcentrum in Nieuwendijk, zoals eerder in oktober om zo contact te houden met het dorp. Heidi: ,,We willen nog één keer het hele verhaal oprakelen, het is mooi om dat als familie samen te doen. Het is ook fijn om te kunnen vertellen over Germa en wat haar vermissing voor de familie betekent. Onze hoop is om Germa te vinden. Die hoop sterft als laatste.”

Meer informatie over Germa van den Boom en de exacte voorwaarden die zijn verbonden aan uitloving van de beloning zijn te vinden op www.peterrdevries.nl Tips over Germa: tip@peterrdevries.nl..

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).

Update 10 oktober 2023, 9.00 uur: de politie zoekt vandaag in een Nieuwendijkse achtertuin naar de stoffelijke resten van Germa van den Boom. Het perceel was 39 jaar geleden eigendom van de oom van Germa. Update 16.00 uur: inmiddels is bekend geworden dat de zoektocht niets heeft opgeleverd.

Meer weten? Lees dan ons complete dossier met al het nieuws en de achtergronden over de vermissing van Germa van den Boom.