De tuin is afgezet met hekken en de politie houdt een oogje in het zeil
De tuin is afgezet met hekken en de politie houdt een oogje in het zeil Hannie Visser-Kieboom

(Update) Politie zoekt in achtertuin aan de Kildijk naar vermiste Germa van den Boom uit Nieuwendijk

10 oktober 2023 om 11:15 Misdaad Vermissing Germa van den Boom

NIEUWENDIJK In de achtertuin van een woning aan de Kildijk in Nieuwendijk zoekt de politie deze morgen naar de sinds 1984 vermiste Germa van den Boom. Dit naar aanleiding van een tip die is binnengekomen bij de Peter R. de Vries Foundation. 

Vanaf negen uur wordt in de achtertuin van de woning aan de Kildijk gezocht naar stoffelijke resten. Het gaat om de woning waar een oom van Germa woonde. De zaterdagavond voor haar verdwijning at Germa nog bij haar oom. Deze Arie Groeneveld is inmiddels overleden. In een uitzending die Peter R. de Vries over de verdwijning maakte, komt deze oom als mogelijke verdachte in beeld. Dinsdagmorgen zijn de graafwerkzaamheden afgeschermd, daarvoor staat een politiebusje met twee agenten. Ook politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk is ter plaatse. ,,Via de Peter R. de Vries Foundation is echt een serieuze tip binnengekomen. Dit in combinatie met al het rechercheonderzoek van de voorbije jaren leidde tot het besluit om hier te gaan graven”, zo vertelt Van Hooijdonk. In de tuin is nooit eerder gegraven. Van Hooijdonk vertelt dat de zaak nog niet verjaard is. ,,Ons hoofddoel is het vinden van Germa.” Hij verwacht eind van de middag meer te weten, ook als niets gevonden is in de tuin. 

Rondom de plek aan de dijk hebben zich dinsdagmorgen omwonenden verzameld. Een oudere man die Arie Groeneveld nog goed heeft gekend, vertelt dat het geen makkelijke man was. Hij is er van overtuigd dat ze niet gevonden wordt in de tuin omdat ze daar volgens hem al eerder zochten naar Germa. De politiewoordvoerder liet weten dat nooit eerder is gezocht op deze plek. Het dijkhuis waar Arie Groeneveld woonde, wordt thans gebruikt voor opslag. In de achtertuin is een nieuwe schuur gebouwd, waar de huidige bewoners hun intrek namen. 

Een jaar geleden deed de Peter R. de Vries Foundation een oproep voor tips die zouden leiden naar de vondst van Germa. Een beloning van €250.000 werd uitgeloofd voor de gouden tip, waarna er 275 tips bij de Foundation zijn binnengekomen. De afgelopen periode heeft de politie hard gewerkt om al deze tips te onderzoeken. Een van de tips geeft aanleiding om in een achtertuin van een woning in Nieuwendijk te zoeken. Destijds was hier een familielid van Germa woonachtig. Er is dan ook geen enkele aanleiding om te denken dat de huidige bewoners enige vorm van betrokkenheid hebben bij de vermissing van Germa.

In de nacht van 28 op 29 juli 1984 verdween de toen 19-jarige Germa van den Boom uit haar ouderlijk huis in Nieuwendijk. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Gezien de sporen die destijds zijn aangetroffen, gaat de politie er vanuit dat zij door een misdrijf verdwenen is. In de jaren die daar op volgden is er regelmatige aandacht gevraagd voor deze mysterieuze verdwijning. Zo heeft Peter R. de Vries in 2007 een speciale uitzending gemaakt over de zaak en is zijn Foundation het afgelopen jaar aan de boom blijven schudden voor aandacht. In interviews lieten familieleden, buren en vriendinnen weten hoe belangrijk het voor hen is dat hun geliefde Germa wordt teruggevonden. Ook Kelly de Vries vertelde waarom de zaak haar aan het hart gaat. Televisiemaker Kees van der Spek, jarenlang de rechterhand van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, vertelde evenals over zijn belangstelling voor de zaak.

,,De familie van Germa is op de hoogte gesteld van deze zoekactie. Het is uiteraard een spannende dag met veel verschillende emoties. Zij vragen daarom ook om privacy”, zegt Kelly de Vries, directeur van de foundation in een persbericht.

Update 16.00 uur: inmiddels is bekend geworden dat de zoektocht niets heeft opgeleverd.

Meer weten? Lees dan ons complete dossier met al het nieuws en de achtergronden over de vermissing van Germa van den Boom.

Germa van den Boom is al 39 jaar vermist.
Buurtbewoners kijken toe op de Kildijk
Het huis waar de oom van Germa woonde
advertentie
advertentie