Afbeelding
Jos Huibers
Vanaf de Wal

Door de hitte bevangen

Opinie

Nu de temperatuur in ons Gorinchem hoogten bereikt die in Zuid Europa gedurende een lange zomer te doen gebruikelijk zijn, dan wel ruimschoots overschreden worden, raken wij collectief danig van slag. Waar men in het diepe zuiden dergelijke temperaturen trotseert en rondom de siësta, gewoon doorwerkt aan asfaltweg en bouwput - zij het in een tempo, dat wij gemakshalve aanduiden met de term aartslui - vallen wij met elkaar in een zweterige, totale apathie of geraken geheel en totaal door de hitte bevangen. 

De airco’s slaan op hol, de tram- en treinrailzen kronkelen en zetten uit, de ouderen raken collectief oververhit, de scholen zouden gesloten worden als ze niet toevallig wegens vakantie reeds gesloten waren, de waterkanten lopen corona-onverantwoord overvol en de BOA’s zijn te warm om in te grijpen, terwijl zelfs de stoerste burgemeesters languit in het opblaasbadje van de kleinkinderen liggen. Zelfs de Merwedebrug, toch onze onvervalste filetrots, raakt totaal in de warme war. Nadat deze enkele dagen uit voorzorg door brandweer en aanverwante regelaars met ouderwetse slangen kleddernat was gehouden, moest de brug per slot worden afgesloten, omdat er een stukje afgezaagd moest worden, omdat het ding niet meer openging. Op zulke momenten vertel ik liever niet aan derden, dat ik in Gorinchem woon, nabij de brug dus. En dat ook wij iets durven zeggen over de arbeidsproductiviteit van de Italianen, Spanjaarden en Portugezen, terwijl wij bij nota bene 32 graden een complete snelweg moeten afsluiten om een stukje van de brug af te zagen. Met man en macht 24 uur vijlen en schuren aan de brug.

Ook de inbrekers blijken bevangen door de hitte. Besluiten zij tot een inbraak in ons Piazzacentrum - gunstig gelegen ten opzichte van vluchtroute A15 - kiezen ze niet voor een goedgevulde televisie- of witgoed winkel, noch voor drank- of boeken- of kledingzaak, maar voor de kapsalon, een kapsalon nota bene, waar niet veel meer viel buit te maken dan een schaar en twee bussen haarlak. En de lege kassalade natuurlijk, door mijn vrouw abusievelijk aangezien voor een kas-salade, die je bij warm weer bij een kapsalon verwacht aan te treffen. Kapsters moeten immers ook eten. En kappers idem zo en bij warm weer smaakt een frisse salade natuurlijk fijn.

Onze Culturele Bobo’s per slot hadden geen hitte nodig om erdoor bevangen te raken. Eerst werden de Nieuwe Doelen heropend, een kwestie die een jaar geleden volstrekt uitgesloten, onmogelijk en onbespreekbaar was - hoe een aangeslagen wethouder corona poogt te gebruiken om de culturele snor weer een beetje op te krullen - prompt wordt een dag later de subsidie voor muziekpodium PoGo ingetrokken. Om volstrekt onnavolgbare redenen. Heavy metal a gogo, zeg maar. En tot slot - voorlopig - wordt door de deftige herensoos FOWW een lening van een ton (100k) kwijtgescholden aan het Hendrick Hamel museum, een museale gelegenheid, waar slechts een enkele gefortuneerde Gorcumer en een doodenkele toerist, met een flink plezierjacht in haven aangemeerd, een teen over de drempel steekt. Ons huidige College laat zich graag adviseren door het volk, maar dan bij voorkeur door mannen met pakken en een hippe bril, die tenminste 200k per jaar doen. Met de brug komt het wel weer goed na de hittegolf , met het inbrekersgilde ook, maar de cultuur is in deze handen verworden tot een neoliberale elite-aangelegenheid voor de happy few.

[Jos Huibers

jos.huib@icloud.com

advertentie