The Deaf Dollars met links Pascal Molenaar
The Deaf Dollars met links Pascal Molenaar Aangeleverd

Molenaar wil Gorinchem met GameDogRecords Music Night besmetten met muziekvirus

31 oktober 2022 om 11:05 Muziek

GORINCHEM Als Pascal Molenaar(46) nog maar een jochie is van zes jaar, wordt in 1982 in buurthuis de Haarhorst al het Muziekproject opgericht. Samen muziek maken en luisteren wordt door het welzijnswerk in die jaren gezien als een ideaal middel om jongeren aan het buurthuis te binden. Met de eerste GameDogRecords Music Night in Centraal Punt wil Molenaar veertig jaar later vooral die levendige muziekscene in Gorinchem nieuw leven inblazen.

,,Ik heb altijd in een bandje gespeeld en heel veel opgetreden op podia en festivals. Vroeger had Gorinchem echt een levendige muziekscene, met jamsessies in het buurthuis, maar ook met optredens in het Amsterdammertje, Pavlov, Genesis, ’t Buitenbeentje,” zo weet Molenaar zich nog levendig te herinneren. Samen met zijn vrienden Erik Sterk(drums) en Kevin Tsie (bas en synthesizer) vormt hij alweer jaren de rockband The Deaf Dollars, zelf speelt hij gitaar en neemt de zang voor zijn rekening. Pascal heeft zijn eigen label GameDogRecords; hij schrijft, neemt op, produceert, mixt en brengt zijn liedjes uit. 

TRY-OUT Inmiddels is hij al een paar maanden bezig met de organisatie van de eerste editie van de GameDogRecords Music Night op 26 november in Centraal Punt aan de Grote Haarsekade. Voorheen bekend als buurthuis de Haarhorst en van 2015 tot 2020 als PoGo (poppodium Gorinchem). ,,Ik wil die levendige muziekscene terug. Er is nog steeds een groep muzikanten actief die zwerft door de stad. We hebben wel gesprekken gehad met de gemeente, maar we missen nog steeds een eigen plek. Totdat ik een poosje terug een keer Boukie tegenkwam, die kende ik nog van vroeger. Zo ontstond het idee om in Centraal Punt een evenement te organiseren, waarin iedereen mag meedoen, een plek waar je livemuziek kunt maken. Ik zie het vooral als een grote try-out”.

POGO Van 2015 tot 2020 beheerde stichting Poppodium Gorcum het buurthuis de Haarhorst in combinatie met een muziekpodium. Juist de combinatie van buurthuis met muziekpodium bleek een te zware belasting voor de stichting en de vrijwilligers, zodat ze in 2018 en 2019 ondersteuning kreeg van een welzijnswerker. Voorjaar 2020 zette de gemeente de subsidie stop, najaar 2020 trok PoGo zelf de stekker eruit, mede vanwege het gebrek aan inkomsten door de corona lockdowns. In 2021 werd het buurthuis door stichting Boukie nieuw leven ingeblazen. 

ROCKSLAG Molenaar noemt PoGo als een voorbeeld van de muziekscene in de stad. ,,We hebben er met the Deaf Dollars ook wel gespeeld, samen met Musest, dat was vlak voordat het dicht ging. Het was ineens weg, terwijl het een leuke groep was om mee te werken. We hadden toen meer live muziek in de stad. Het zou fijn zijn als we met de jeugd weer muziek gaan maken, dat weer bandjes starten die muziekles krijgen in de Centraal Punt. Dat we weer zoiets gaan doen als Rockslag. Laten alle muzikanten met andere bands spelen, zodat jongelui worden besmet met het muziekvirus.”

Liefst hoop ik natuurlijk dat het tijdens de GameDogRecords Music Night zo druk wordt dat we mensen moeten wegsturen.

VUURTJE Molenaar kan niet echt achterhalen waarom de levendige muziekscene verdwenen is. ,,Geen flauw idee, misschien desinteresse of het gebrek aan oefenruimte. Het zou toch grandioos zijn als de jamsessie weer terugkeren? Ik wil met dit evenement weer een aanzet geven en hoop dat andere het oppikken, dan kunnen we het vuurtje weer opstoken. Ik spring een gat in de lucht als we honderd mensen binnen hebben, maar liefst hoop ik natuurlijk dat het tijdens de GameDogRecords Music Night zo druk wordt dat we mensen moeten wegsturen. Dan komt er zeker een tweede editie. Het zou mooi zijn als Centraal Punt zo een multifunctioneel centrum wordt, waar bandjes weer graag komen spelen.”

POPNOTA Buurthuis de Haarhorst speelde altijd een grote rol in de Gorinchemse muziekscene, zo is te lezen in de ‘We want more’, een uitgave van de Historische reeks Oud-Gorcum uit 2009 ter gelegenheid van vijftig jaar popmuziek in de stad. De uitgave viel samen met een expositie in het Gorcums Museum over de ontwikkeling van de (pop) muziek vanaf de jaren zestig. ,,Vijftig jaar waarin een vrijwel onafzienbare hoeveelheid bands en groepen met even zoveel actieve muzikanten het beeld van de Gorcumse beats, blues, rock, folk, soul, punk en al die andere muzikante stijlen bepaalden”, zo schrijven Piet Augustijn, Aart Roza en Jos Walraven in het voorwoord van ‘We want more’. Aan bod komen onder andere het Jongpopfestival, het Gorcums Popoverleg, Popslag, Rockslag, maar ook de eerste popnota uit 1985. Ook daarin wordt al de wens uitgesproken voor een eigen popcentrum, dat in 1987 wordt geopend in het Kruithuis. Het is geen lang leven beschoren, in 1991 is het alweer opgeheven, zo is te lezen in ‘We want more’. De vele interviews en foto’s van de vele Gorinchemse popbandjes maken het boek meer dan lezenswaardig, maar laten bovenal zien dat Gorinchem een levendige muziekscene had. 

DEAF DOLLARS De eerste editie van de GameDogRecords Music Night is op zaterdag 26 november vanaf 20.00 uur in Centraal Punt aan de Grote Haarsekade. Pascal Molenaars treedt die avond op met zijn band the Deaf Dollars. Andere bands die optreden zijn onder andere El Fatso en Knife Massage uit Rotterdam en Central Sacrement uit Duitsland. Meer informatie gamedog@gamedogrecords.com

St. Louis Slim trad in 2019 op in Pogo
Optreden van muziekdocenten van buurthuis De Haarhorst in 1998
Aankondiging van de Music Night in Centraal Punt