Optreden in Pogo in april 2019
Optreden in Pogo in april 2019 PoGo

Het doek valt voor Poppodium Gorcum

24 november 2020 om 20:41 Overig

GORINCHEM Poppodium Gorcum (PoGo) stopt ermee, dat schrijft ze op haar Facebook pagina. De coronacrisis is mede debet aan de sluiting, zo legt PoGo uit in het bericht. Maar ook de eerdere stopzetting van de subsidie van de gemeente Gorinchem zal hebben meegespeeld bij het besluit niet meer open te gaan.

,,Dit had een topjaar moeten worden en de aanzet kunnen geven tot een geweldig cultuurprogramma. Echter door het sluiten, open onder strenge maatregelen en daarna weer sluiten, zijn er geen inkomsten en wel elke maand veel vaste lasten. Hierdoor is besloten dat we niet meer open gaan”, zo is te lezen op de Facebook pagina. Op de eigen website van PoGo wordt geen melding gemaakt van de definitieve sluiting. Het Facebook bericht leverde en stroom reacties op, waaronder de aankondiging dat Groen Links vragen gaat stellen aan het college om sluiting van het poppodium en buurthuis te voorkomen.

Deze zomer maakte de gemeente Gorinchem bekend dat PoGo vanaf 1 mei 2021 geen subsidie meer ontvangt, omdat de financiële en maatschappelijke doelen onvoldoende zijn bereikt. Zo was het doel een laagdrempelig buurtcentrum met sociaal-culturele activiteiten voor een betere binding met de buurtbewoners. Sinds 2015 beheerde stichting Poppodium Gorcum het buurthuis de Haarhorst in combinatie met een muziekpodium. Het zelfstandig beheren van een buurthuis, het opstarten van nieuwe activiteiten in de buurt in combinatie met een muziekpodium bleek in 2017 een te zware belasting voor de stichting en de vrijwilligers. Om die reden kreeg PoGo in 2018 en 2019 professionele ondersteuning aangeboden van een opbouwwerker. Verder kreeg ze de opdracht het bestuur te versterken en vrijwilligers aan te trekken voor maatschappelijke activiteiten om zo de verbinding met de wijk te versterken. De gemeente kwam tot de conclusie dat dat onvoldoende van de grond is gekomen, reden om de subsidie stop te zetten.

Na het bekend worden van de stopzetting van de subsidie lieten vrijwilligers van PoGo weten niet te willen stoppen, maar door te gaan na mei 2021. Ze maakten nieuwe plannen om het werk voort te zetten, eventueel op een andere locatie. Maar de tweede gedwongen sluiting dit jaar vanwege de coronacrisis lijkt nu fataal te worden. In het voorjaar was PoGo ook al gesloten vanwege de lockdown. Op 1 juni ging ze weer open, die dag werd ook het compleet vernieuwde terras in gebruik genomen.

Frans van Vught heeft op Facebook geen goed woord over voor het beleid van de gemeente Gorinchem. Zo haalt hij sluitingen van de Gouden Stuiver, Moksha, oude Lingewijk gebouw, Willem Van Arkel en Oranje kwartier aan. In de Aanlegsteiger mag nog maar sporadisch muziek gemaakt worden en in de Nieuwe Doelen zou popmuziek niet welkom zijn. ,,Wat gebeurt er nu met Jazz hal 72 die er op zondagen zat en al die andere activiteiten die er in gebouw waren? “, zo vraagt Van Vught zich af.

advertentie
advertentie