Spookwoningen zijn woningen waar volgens de BRP niemand woont
Spookwoningen zijn woningen waar volgens de BRP niemand woont Hannie Visser-Kieboom

Aantal ‘spookwoningen’ in Gorinchem nog niet bekend

19 februari 2024 om 15:32 Misdaad

GORINCHEM De gemeente weet niet hoeveel ‘spookwoningen’ Gorinchem telt. In 2023 deed ze een steekproef op adressen waar volgens de Basisregistratie Personen niemand woont, maar ze trof bijna overal structurele bewoningen van arbeidsmigranten aan. In sommige gevallen was ook sprake van afhankelijkheid op financieel en huisvesting gebied. VVD raadslid Niels van Santen stelde recent vragen over de spookwoningen.

De gemeente doet in het project ‘BRP op orde’ nader onderzoek, de uitkomsten worden deze zomer verwacht. Er is gestart met een selectie uit de BRP, van administratief leegstaande adressen. Een deel van de administratief leegstaande adressen betreft mogelijk spookwoningen. Het gaat om adressen waar niemand staat Ingeschreven, maar bijvoorbeeld wel sprake is van onverklaarbaar energieverbruik. De gemeente is bevoegd inzage te vragen in energie- en waterverbruik. Team Veiligheid zet in op de aanpak van ondermijning en voert regelmatig (integrale) controles uit. 

Bij die controles zijn strafbare feiten geconstateerd zoals illegaal gokken, onvergunde prostitutie en de aanwezigheid van verboden goederen. Bij deze controles is geen onderscheid gemaakt tussen bewoonde en (administratief) leegstaande panden. De geconstateerde strafbare feiten vonden grotendeels plaats in (leegstaande) bedrijfspanden. ,,Wel lijkt in veel gevallen sprake te zijn van een incorrecte Kvk of een incorrecte BRP inschrijving op het betreffende adres”, zo schrijft de gemeente in antwoord op vragen van de VVD. Omdat het onderzoek nog loopt heeft de gemeente geen actuele cijfers over aantallen ‘spookwoningen’ en ook niet over de verdeling over de wijken in de stad.

advertentie
advertentie