Samen spelend leren op de Jenaplanschool.
Samen spelend leren op de Jenaplanschool. Jenaplanschool
Advertorial

Spelend leren op de Jenaplanschool

6 november 2019 om 17:30 Partnercontent

GORINCHEM Ook voor de Jenaplanschool aan de Traverse in Gorinchem, staat dé feestmaand voor de deur. Maar wat deze basisschool zo bijzonder maakt, is dat het hele schooljaar door vieringen en vrolijke activiteiten centraal staan.

door Victorien Weber 

Dat begint al bij de start van het schooljaar, wanneer de leerlingen vanaf groep 3 met elkaar op kamp gaan, begeleid door leerkrachten en ouders. Elk kamp heeft een thema en iedereen gaat verkleed op reis. Een leuke en bijzondere ervaring, waar zowel de kinderen als de volwassenen de rest van het schooljaar met veel plezier op terugkijken.

Elke maandagochtend begint de Jenaplanschool met de weekopening waarbij alle kinderen en leerkrachten in de gezellige Kuil samenkomen en vertellen wat er aankomende week staat te gebeuren en wat het thema voor de komende periode is. Vrijdagmiddag vindt de weeksluiting plaats en laten de leerlingen en leerkrachten aan elkaar én aan de ouders zien wat ze hebben geleerd door middel van een toneelstuk of muziek.

Het motto van de Jenaplanschool is het samen leren en groeien. De school heeft geen klassen per leerjaar, maar stamgroepen met kinderen van verschillende leeftijden. Zo helpen de oudere kinderen de jongere kinderen in de klas en hebben ze sinds kort het Buddysysteem: kinderen uit de bovenbouw helpen de nieuwe kleuters wegwijs maken op school. Het mooie hiervan is dat elke bovenbouw leerling de kleuters kent en andersom. Er worden niet alleen klassikale lessen gegeven, maar ook lessen in kleine groepjes, afgestemd op de behoefte van het kind. Iedereen heeft een eigen talent, kan zijn wie hij is en leert samen te leven op school. Ook de ouders van de kinderen hebben een grote rol binnen de school, en werken samen met de leerkrachten als hulp voor diverse projecten, bij vieringen of keuzecursussen.

Het hart van het Jenaplanonderwijs is de Wereldoriëntatie. Oftewel het is een plek waar kinderen worden voorbereid om de wereld in te stappen en de leerkrachten de leerlingen begeleiden in het leerproces. De leerlingen gaan veel op pad, bijvoorbeeld naar musea, het bos, of er wordt een buitenlesdag gegeven. Door de onderwijsinspectie is het pedagogisch klimaat van de school als uitstekend gewaardeerd. Het ervaren en hechte team is daar zeer trots op.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u een kijkje komen nemen? Dat kan op de inloopochtend op woensdag 13 november a.s. van 9.00 tot 12.00 uur aan de Traverse 18. U kunt dan zelf zien hoe het er op een gewone schooldag aan toe gaat. Ook kunt u de BSO "De Kinderkamer" bezoeken. De rondleiding wordt verzorgd door ouders. Bij eventuele vragen kunt u bij de schoolleiding terecht. Mocht de 13e niet uitkomen dan kunt u een afspraak maken voor een andere dag. De Jenaplanschool heeft géén wachtlijst.

Voor informatie over de inloopochtend en andere vragen zijn Kiki van Steenis of Miëlle van der Heijden bereikbaar op nummer 0183 690571. Meer informatie kunt u vinden op de facebookpagina van de Jenaplanschool.

advertentie
advertentie