Babbeltrucs zijn in deze regio een vaker voorkomend probleem. De persoon op de afbeelding komt overigens niet voor in dit artikel.
Babbeltrucs zijn in deze regio een vaker voorkomend probleem. De persoon op de afbeelding komt overigens niet voor in dit artikel. Politie Rotterdam

Ouder echtpaar uit Gorinchem slachtoffer van ‘babbeltruc’: gebeld door de bank

26 februari 2021 om 09:56 Misdaad

GORINCHEM Donderdag 18 februari is een ouder echtpaar uit de Gildenwijk in Gorinchem slachtoffer geworden van oplichting. Ze werden gebeld door een zogenaamde medewerker van de bank. Deze vertelde dat er was geprobeerd geld van hun rekening af te schrijven en om dit op te lossen moest het echtpaar via de computer een aantal dingen regelen. Toen het echtpaar aangaf hier niet uit te komen, stuurde de zogenaamde bank een man naar het echtpaar.

door Lex van Steenis 

De oplichter is zo’n twee uur bij de slachtoffers binnen geweest. In deze tijd heeft de man geld overgeboekt van de spaarrekening naar de lopende rekening en heeft hij opnamelimieten aangepast. Daarnaast maakte de man voor vertrek de telefoonverbinding van het echtpaar onklaar. De bankpassen zijn vervolgens door de man meegenomen waarna bij een betaalautomaat elders in Gorinchem geld werd opgenomen. Het echtpaar heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie en heeft de betaalpassen laten blokkeren.

De kleindochter van het echtpaar plaatste een reactie op Facebook: ,,Het is onbegrijpelijk. Waar halen ze het lef vandaan vraag je je af. Voor mijn lieve opa en oma zijn we een crowdfunding gestart om ze een hart onder de riem te steken. Hopelijk worden de daders gepakt. Laat dit ook een waarschuwing zijn.”

Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur

STEEDS VAKER Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen dan aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten.”

SCHAAM JE NIET! Jesse Brobbel, woordvoerder van de politie Eenheid Rotterdam: ,,Babbeltrucs zijn in deze regio een vaker voorkomend probleem. Vanuit de politie zetten we vooral in op preventie. We proberen op allerlei manieren ouderen te vertellen over wat babbeltrucs zijn en ervoor te zorgen dat zij geen slachtoffer worden. Denk hierbij aan het inzetten van campagnes of het ophangen van posters met preventietips in huisartsenpraktijken. Ook staan er vaak columns van wijkagenten in lokale nieuwsbladen. We zetten ook in op het informeren van jongeren en hen vertellen dat zij hun ouders en grootouders moeten waarschuwen voor de gevaren. Het allerbelangrijkste blijft: mocht je benaderd worden of zelfs slachtoffer worden van een babbeltruc, schaam je niet! Doe aangifte.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie