Burgemeester Reinie Melissant werd met de dood bedreigd.
Burgemeester Reinie Melissant werd met de dood bedreigd. Gemeente Gorinchem

UPDATE Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem met de dood bedreigd - ‘De kogels komen’

8 november 2023 om 08:11 Misdaad

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem heeft volgens RTV Rijnmond aangifte gedaan van bedreiging, nadat een man haar maandag voor de tweede keer in korte tijd had bedreigd met moord. Hij riep dat hij ‘autonoom’ is, niet naar haar hoeft te luisteren en dat de kogels komen. 

Deze zomer werd Melissant al door een man uit Gorinchem opgewacht voor haar huis, die volgens had gezegd: ,,De tijd is gekomen. Ik ga je vermoorden”. Maandag kwam ze dezelfde persoon opnieuw tegen in de drukke binnenstad, waar hij haar toeriep ,,de kogels komen”, bericht Rijnmond

Melissant heeft het voorval bij de politie gemeld en doet later aangifte. 

REACTIE HUGO DE JONGE

Inmiddels reageert ook de landelijke politiek op de bedreigingen aan Melissants adres. Zo laat minister en partijgenoot Hugo de Jonge (CDA) weten dat hij contact heeft gehad met de Gorinchemse burgemeester: ,,Net met burgemeester @ReinieMelissant gebeld over de bedreigingen aan haar adres. Mensen die de publieke zaak dienen verdienen bescherming. Onze taak is het om pal voor hen en daarmee voor onze democratische rechtsstaat te staan.” 

Melissant reageert hier vervolgens op met de woorden: ,,Dank voor de steun vanuit BZK. Het is belangrijk dat iedereen met een publieke taak veilig zijn/haar werk kan doen! Gisteren was ik aangeslagen, vandaag sta ik er weer! Voor Gorinchem en de regio!”

‘VAN OPENBAAR BESTUURDERS BLIJF JE AF’

De Zuid-Hollandse commissaris van de Koning, Jaap Smit, heeft aan het begin van de Provinciale Statenvergadering de recente bedreigingen van twee burgemeesters streng veroordeeld. ,,Onacceptabel. Je blijft met je handen van openbaar bestuurders af”, zei Smit.

Begin deze week werd burgemeester Boy Scholtze van de Brabantse gemeente Drimmelen bedreigd en beledigd om zijn geaardheid. Degene die hem bedreigde, probeerde hem ook met de auto aan te rijden. Ook burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem, een gemeente in Zuid-Holland, kreeg tijdens een wandeling door de stad te maken met doodsbedreigingen. Ze heeft volgens regionale zender Rijnmond aangifte gedaan.

,,Het is de week van respect”, aldus Smit. ,,Het is niet overbodig om daarbij stil te staan. Respect is een kostbaar iets, daar mogen we wel iets zuiniger op zijn. Op straat, in de politieke arena, in de voetbalstadions, waar dan ook. Deze week zijn we geconfronteerd met een soort aanslagen en bedreigingen op burgemeesters, dienaars van het openbaar bestuur. Je mag van mening verschillen en op de inhoud met elkaar debatteren, maar niet op de persoon spelen.”

‘DAPPER MENS’

De commissaris van de Koning riep de Statenleden in Zuid-Holland op het goede voorbeeld te geven. ,,Wij zijn met elkaar verantwoordelijk voor de gebruiken die in de samenleving zitten. Laten wij dus een voorbeeld zijn. En sympathie en loyaliteit betuigen met openbaar bestuurders, waar dan ook, maar zeker in onze provincie.”

Smit zei woensdagochtend contact te hebben gehad met burgemeester Melissant, die hij “een dapper mens” noemde. ,Ze is al veelvuldig in aanraking gekomen met zulke bedreigingen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie