Afbeelding
Max Liet

Gevaar voor ontstaan zoutzuur bij lekkage container in Gorinchem

27 november 2020 om 09:45 Overig

GORINCHEM Uit een container op een schip in Gorinchem kwam donderdagavond 26 november aluminiumchloride vrij. Het schip lag aangemeerd bij een bedrijf aan de Ambonstraat, waar de hulpdiensten na het ontdekken van de lekkage omstreeks 19.45 uur naar uitrukten. Wanneer aluminiumchloride in aanraking komt met water ontstaat zoutzuur.

De brandweer, politie en omgevingsdienst kwamen met spoed ter plaatse. Rijkswaterstaat werd vanaf het water ingezet. Ook stond een ambulance paraat. Bij contact met zoutzuur kunnen zware brandwonden ontstaan. De damp die bij de chemische reactie van het in contact komen met water vrijkomt bevat gevaarlijke stoffen, die bij inademen dodelijk kunnen zijn. Om die reden werd er alles aan gedaan om de container zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.

Na onderzoek door de hulpdiensten kon met een kraan de container van het schip worden gehaald. Een blusvoertuig met schuim stond hierbij paraat. Het lukte rond 21.00 uur de container veilig van het schip te halen. Daarmee was de situatie onder controle. Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem liet zich ter plaatse informeren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie