Gezellig vouwen met elkaar.
Gezellig vouwen met elkaar. Privé

Origami vouwdag: 'Van een papiertje iets moois maken'

11 januari 2020 om 14:43 Activiteiten

GORINCHEM Voor de tweede keer wordt er in Gorinchem een Origami vouwdag gehouden en wel op zaterdag 18 januari in Gemeenschapshuis De Bogerd. Demonstraties, een expositie, lekker zelf aan de slag met papier: de 67 deelnemers kunnen zich helemaal onderdompelen in de wereld van papier vouwen.

door Eline Lohman

Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier. Hoe die kunst precies werkt, komen 67 origami-fanaten zaterdag te weten, vertelt de Gorcumse Mien Krauweel van de organisatie, ofwel de Origami Sociëteit Nederland. ,,Het zijn mensen die het nog niet zo goed kunnen en die het al wel goed onder de knie hebben. Deelnemers krijgen van ons een boekje met negen vouwpatronen, waar zij mee aan de slag kunnen. Zij kunnen daar hulp bij krijgen. Naast het feit dat de mensen straks zitten te vouwen, kan er een expositie bezocht worden van origami-werken. Het mooie is dat de deelnemers gezellig onder elkaar met vouwen bezig kunnen zijn en kunnen praten erover."

Zelf is Mien al sinds 1996 bezig met de vouwkunst. ,,De kinderen gingen op een gegeven moment de deur uit en ik dacht: 'wat moet ik nu?'. Mijn schoondochter raadde me aan om origami eens te proberen, omdat ik altijd met papier bezig ben. Ik ben het gaan doen en het heeft me gelijk gegrepen. Waarom? Dat is moeilijk te omschrijven; het is een gevoel. Het leuke is dat je je gedachten er mee kunt verzetten en het is ook goed voor de motoriek, zeker voor kinderen. Er wordt speciaal papier voor gebruikt; geen theezakjes, zoals mensen nog wel eens denken. Van een papiertje kun je een heel mooi iets maken."

Dat niet alleen, want er zit ook aardig wat uitdaging in, volgens Mien. ,,Origami is best moeilijk, omdat het ook met wiskunde te maken heeft. Je vouwt namelijk in bepaalde graden. Maar iedereen kan het leren. Maar je moet er zin in hebben, haha."

Dat laatste hebben steeds meer mensen, merkt de Gorcumse. ,,De animo voor origami was in het algemeen wat teruggelopen, maar nu is de belangstelling wat beter. Dat blijkt ook wel, want de vouwdag zit helemaal vol. Er past niemand meer bij." Aan het vouwen zelf kan de 18e niet meer meegedaan worden, maar tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden wel de expositie in De Bogerd komen bekijken.
 

Afbeelding
Afbeelding
Mien Krauweel (links) in de weer met origami.
advertentie
advertentie