Afbeelding
unknown

Evensong vanuit de Grote Kerk

24 september 2020 om 14:39 Activiteiten

GORINCHEM Zaterdag 3 oktober is er in de Grote Kerk in Gorinchem een Evensong. De aanvang is 17:00 uur. Het bekende Gorcum Boys Choir onder leiding van Jeroen Bal verzorgt deze Evensong . Kees Boot is de lector. De orgelbegeleiding wordt verzorgd door Arjan Versluis, titularis van de Grote Kerk en tevens stadsorganist.
De Evensong komt voort uit de Engelse Reformatie. Nadat de kloosters werden gesloten verplaatste de dagelijkse getijdengebeden zich naar de kathedraal. De anglicaanse aartsbischop Thomas Cranmer voegde de traditionele gebedsmomenten samen tot een ochtend- en een avondgebed. In het avondgebed, de Evensong, worden vesper en completen gecombineerd. Vandaar dat zowel de Lofzang van Maria als de lofzang van Simeon gezongen wordt. Vast onderdeel van de Evensong zijn de psalmen. Deze worden vierstemming, op een vaste melodie de zogenaamde ‘chanting’, onberijmd gezongen door het koor. Het koor heeft een grote rol in de Evensong.

Tijdens deze Evensong zingt het Gorcum Boy Choir in wisselzang met de gemeente de gezangen Liefde Gods (LB443) en Hallelujah! Zing voor Jezus (WK327). Er worden twee Psalmen gezongen. Psalm 121 en 130. De Canticles in G (lofzang van Maria en de Lofzang van Simeon) zijn van de componist Charles V. Stanford.

Er staan twee anthems op het programma waar jongens solisten uit het koor een grote rol spelen, Turn Thy face from my sins van Thomas Attwood en "I waited for the Lord" van F. Mendelssohn met een pittig duet tussen twee jongens.

Vanzelfsprekend houden zij zich aan de regelgeving van de overheid met betrekking tot het coronavirus. Om die reden zijn er maximaal 200 plaatsen beschikbaar. Reserveren verplicht via https://meevieren.nl/pggrotekerk/ of bel naar Johan Bregman 06-45152191. Reserveren kan vanaf vrijdag 25 september tot en met vrijdagavond 2 oktober. Het adres van de Grote Kerk in Gorinchem is Groenmarkt 7. De toegang is gratis, er is wel een collecte voor de onkosten.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie