Orgelconcert Minne Veldman op monumentaal Bätz/Witte-orgel (1853) in Grote Kerk Gorinchem

5 mei 2014 om 00:00 Activiteiten

GORINCHEM - Op zaterdag 10 mei 2014 geeft Minne Veldman een orgelconcert op het monumentale Bätz/Witte-orgel uit 1853 in de Grote Kerk te Gorinchem. Hij brengt vanaf 20.00 uur een afwisselend en avondvullend programma met live-videobeelden.

Minne Veldman genoot zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle en is nu een veelgevraagd concertorganist. Dit jaar geeft hij, verspreid over heel Nederland, ruim 40 orgelconcerten. Ook is hij veelvuldig te beluisteren op CD (dit jaar verschijnt zijn negende solo-album) en op internet (ruim 250 orgel-video’s). Daarnaast geeft hij met regelmaat nieuwe bladmuziek uit, is hij dirigent van vijf koren en geeft hij orgelles. Zijn website www.minneveldman.nl biedt alle informatie.

Elk jaar organiseert hij zelf zo’n vijf “grote” orgelconcerten. Het gaat hierbij om toonaangevende historische orgels in monumentale kerken, met een avondvullend programma (inclusief pauze met koffie/thee en muziekverkoop), een toelichting, veel afwisseling, videobeelden van de speeltafel (waardoor bezoekers in de kerk de organist zien spelen) en een mooi vormgegeven full colour programmaboekje.

Aanstaande zaterdag is Gorinchem dus aan de beurt. Veldman speelt hier voor de pauze muziek van Jan Zwart, Bach, de 300 jaar geleden geboren Homilius, Mendelssohn (een transcriptie van een vrolijk orkestwerk) en de 30 jaar geleden overleden organist Feike Asma. Na de pauze herdenkt Minne Veldman eerst Jan Bonefaas, die van 1955 tot aan zijn overlijden in 2004 (nu 10 jaar geleden) organist was van het Bätz/Witte-orgel in Gorinchem, door zijn Toccata uit de Gorkumse Symphonie te vertolken. Vervolgens vermeldt het programma nog werken van Albert Renaud, César Franck en Joseph Bonnet, waarna de organist zijn concert besluit met een eigen psalmbewerking.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,50. Via de website www.orgelconcertenminneveldman.nl kunt u met korting reserveren. Op deze site staat ook alle informatie over dit concert overzichtelijk op een rij: het orgel, parkeermogelijkheden, het programma, foto’s en een video, waarin Minne Veldman alvast het een en ander uit zijn programma laat horen en zien.

advertentie
advertentie