Afbeelding
Janus Visser/BDU

Bach-herdenking in Grote Kerk

16 juli 2014 om 00:00 Activiteiten

GORINCHEM - Op vrijdagavond 25 juli vindt in de Grote Kerk om 20.00 uur een Bach-herdenking met cd-presentatie plaats door hoofdorganist Gerben Budding. De toegangsprijs bedraagt 8,00 euro.

In mei heeft Budding een dubbel-cd met grotendeels nooit eerder opgenomen orgelmuziek, waaronder vijf hoogstaande sonates, van de Nederlandse componist Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875) op laten nemen door VDGRAM-Records uit Gouda. De bladmuziek is pas twee jaar geleden verschenen bij Donemus (Muziek Centrum Nederland). De dubbel-cd is een initiatief van Landgoed Gerianna te Werkendam en komt uit op het jonge label van de cd-winkel (LG Organ Classics 20140510).

Johannes Gijsbertus Bastiaans, in leven organist van de St. Bavo te Haarlem en leerling van niemand minder dan Felix Mendelssohn-Bartholdy, was een belangrijke figuur in de vroege Bachbeweging van de 19e eeuw in Nederland. Hij was de eerste die het aandurfde om in Nederland een Bach-herdenking te organiseren in de vorm van een orgelconcert met uitsluitend werken van Johann Sebastian Bach.

De cd komt uit in het jaar dat ook de Bastiaans-biografie van Jan ten Bokum (Johannes Gijsbertus Bastiaans en de vroege Bachbeweging in Nederland) is verschenen.

advertentie
advertentie