De Martelaren van Gorcum: excursie naar Den Briel en voordracht door Herman Pleij

22 augustus 2014 om 00:00 Activiteiten

GORINCHEM - Het Gorcums Museum organiseert wederom een aantal activiteiten rond De Martelaren van Gorcum. Op zondag 14 september - tijdens de culturele - route verzorgt gastconservator Roy Tepe zijn maandelijkse rondleiding door de martelaren-presentatie in het museum. Deze is gratis bij te wonen; aanvang 15.00 uur.

Op zaterdag 27 september vindt onder zijn leiding een excursie plaats naar Den Briel, waar de negentien geestelijken in 1572 om het leven zijn gebracht. Een bezoek wordt gebracht aan de bijzondere Bedevaartskerk die geheel gewijd is aan de Martelaren van Gorcum en centraal staat in de jaarlijkse Nationale Bedevaart. Ook wordt een kijkje genomen in de uit de kluiten gewassen Sint-Catharijnekerk. De excursie vindt plaats per touringcar vanaf Station Gorcum en duurt van 13.00 tot 18.00 uur. Deelname kost € 25,- per persoon . Aanmelden kan per mail bij Jannie Versluis: j.versluis@gorinchem.nl

Als klap op de vuurpijl verzorgt neerlandicus prof. dr. Herman Pleij op maandag 29 september een voordracht over de Martelaren van Gorcum. Emeritus hoogleraar Pleij, bekend van radio en televisie, weet zijn publiek te boeien door onverwachte verbanden te leggen tussen de Gorcumse martelaren van toen en de tijd van nu en zijn eigen werk. De voordracht begint om 20.00 uur in de bibliotheek en vooraf is er gelegenheid om de presentatie in het museum te bezoeken. Pleij beantwoordt vragen uit het publiek en signeert op verzoek zijn boeken. Kosten: € 10,- per persoon. Aanmelden eveneens via Jannie Versluis van het Gorcums Museum.

Voor wie nog meer wil weten over de Gorcumse Martelaren, houdt raadslid Rutger van Breemen op zaterdagmiddag 1 november - heel toepasselijk op Allerheiligen - in het museum een lezing over de geschiedenis van martelaarschap in het algemeen; aanvang 13.30 uur, gratis voor bezoekers.

advertentie
advertentie