De Oud is een snaarinstrument
De Oud is een snaarinstrument Wijkcentrum Rozenobel

Koffie met...Tugrul Tekir en Kemal Cabuk in Wijkcentrum Rozenobel

25 april 2022 om 12:51 Activiteiten

GORINCHEM Een Turkse gezegde luidt ‘Kahve bahane, sohbet sahane’. De vertaling is: ‘Koffie is een excuus, het gesprek is geweldig’. Het gesprek slaat op de ontmoeting en de verbinding met elkaar. En volgens een andere gezegde is deze ontmoeting een herinnering aan veertig jaar. ‘Bir kahvenin kirk yillik hatiri vardir’.  Oftewel: ‘Een kop koffie is een herinnering aan veertig jaar’. 

Op 3 mei willen Tugrul Tekir en Kemal Çabuk bezoekers nader kennis laten maken met klanken uit Klassieke Turkse muziek en Turkse Kunstmuziek, oftewel Türk Sanat Müzigi. In Turkije is dit de huidige benaming van een genre, waarvan de basis behoort tot aan de verre Oosten in de 13e eeuw. Turkse muziek kent bijzondere klanken, vanwege toonladders die bestaan uit unieke microtonen. Zij noemen dit een makam. Tekr en Çabuk gaan een aantal muzikale stukken spelen, waarin deze makams voorkomen. Dit doen ze met een Oud en Kudüm. De Oud is een snaarinstrument, een korte hals Luit zonder fretten. De Kudüm bestaat uit twee drums en is daarmee een slaginstrument, ook wel percussie-instrument genoemd. Vervolgens wil het duo met de gasten stilstaan bij de vraag: ,,Wat doen deze klanken met ons, wat voor herinneringen roept het op?” 

Samen koffie drinken, mensen ontmoeten en nieuwe kennis opdoen: dat is Koffie met ... in het kort. Dus kom en laat je verrassen door interessante presentaties en sprekers. Elke keer staat er een ander onderwerp centraal. Na afloop praten we na en wisselen we ervaringen uit. Koffie met ... is een samenwerking tussen Bibliotheek AanZet en Wijkcentrum Rozenobel. Aanmelden voor het bijwonen van de avond via contact@rozenobel.nl of 06-18133489

advertentie
advertentie