Sprookje van Peter en de Wolf in het Natuurcentrum
Sprookje van Peter en de Wolf in het Natuurcentrum GP-buro

Lekker genieten in ‘t groen op de Lentedoedag in het Natuurcentrum Gorinchem

16 mei 2023 om 11:06 Activiteiten

GORINCHEM Het Natuurcentrum Gorinchem is een ideale plek voor een dagje lekker genieten in het groen. Of je nu komt voor de Woensdag Wildpluk wandeling, een klim op de geitenberg of voor een kopje koffie met een lekkere pannenkoek op het terras. Het Natuurcentrum is zes dagen per week open, maar biedt regelmatig bijzondere activiteiten. Zaterdag 27 mei is de Lentedoedag. Op 25 juni wordt in het Natuurcentrum een Bierfestival gehouden. Op 14 en 15 juli is de buitenbios van het IFFG. Op 1,2 en 3 september is het Fete de la Nature.

De Lentedoedag op zaterdag 27 mei van 11.00 en 16.00 uur. Deze dag staat in het teken van Natuurlijk Groen met aandacht voor duurzaamheid en groen.  Het is een dag vol activiteiten, demonstraties en gezelligheid voor jong en oud met schapen scheren, zelf schaapjes knutselen, dieren tekenen en meer rondom de dieren op de boerderij. Er staan kraampjes met verantwoorde en duurzame producten van onder andere Symbiose, die heerlijke streekproducten verkoopt.  Het restaurant zorgt voor lekkere en gezonde hapjes en bij het kampvuur wordt samen gekookt met wildgeplukte ingrediënten.  

Van oudsher is het Natuurcentrum Gorinchem een kinderboerderij, maar allengs is het centrum uitgegroeid tot een groene hotspot in de Gildenwijk. Ze noemen zichzelf het ‘leukste eiland van Gorinchem’.  In het Gijsbert van Andelpark kun je heerlijk wandelen of lekker picknicken op een kleedje. Maar de laatste jaren is vooral het Natuurcentrum uitgebreid met onder andere een natuurspeeltuin, maar ook een geitenklimberg en waterspeelplek. 


Dieren voeren

Alles is gratis toegankelijk en je mag gewoon je eigen boterhammen meenemen. Al serveren ze in het horecagedeelte van het Natuurcentrum onder andere lekkere pannenkoeken en sinds kort op zaterdag een ‘overschotel’ van verse producten die in de supermarkt door de houdbaarheidsdatum dreigen te worden weggegooid. De kinderboerderij herbergt kalkoenen, kippen, schapen, varkens, pony’s, cavia’s, konijnen, vissen en meer. Aaien mag, alle dieren zijn daarop getraind. Al blijft het altijd opletten voor ouders. Wie meer wil kan een bakje brokjes krijgen om de dieren zelf te voeren of even naar het snuffelstalletje om te kroelen met een konijn of cavia.  Ook heeft de kinderboerderij regelmatig dieren te logeren, als kinderen op vakantie zijn. ,,Zo kwam ook onze papegaai Gijs bij ons wonen, de eigenaar bleek allergisch te zijn geworden, sindsdien woont de papegaai hier. Verder vinden we het belangrijk dat kinderen leren omgaan met dieren. Ook gaan we regelmatig met onze dieren naar verzorgingstehuizen, voor mensen met bijvoorbeeld Alzheimer is het fijn om dieren te aaien.”  

De eigen moestuin op het terrein is ideaal voor de lessen gezonde voeding, deze worden gecombineerd met kook workshops in de natuurkeuken

Kookworkshops

Directeur Ineke Hagen vertelt dat het Natuurcentrum naast de kinderboerderij ook een Natuur- en Milieueducatiecentrum is. ,,We krijgen steeds meer scholen op bezoek voor lessen in de natuur, maar we bieden ook zelf leskisten aan. Kinderen mogen dan met een microscoop zelf de natuur in om bijvoorbeeld het slootwater te onderzoeken. Maar we geven ook les over gezonde voeding, over afval en klimaat. We willen echt onze rol pakken in natuurbehoud, we zijn een openbare plek in de stad en willen laten zien hoe je goed kunt zijn voor de aarde. De eigen moestuin op het terrein is ideaal voor de lessen gezonde voeding, deze worden gecombineerd met kook workshops in de natuurkeuken.” Ook de Wildpluk wandeling op woensdag past in dat rijtje. Tijdens het wandelen verzamel je eetbare gewassen zoals brandnetels, daslook, zevenblad en vlierbloesem, deze worden vervolgens in de keuken verwerkt voor de lunch. Ook de plantenbieb past prima in dat activiteitenaanbod. Bij al deze activiteiten zoekt Ineke Hagen ook altijd naar verbinding met andere partijen in de stad. Zo zijn de wildpluk wandelingen samen met Yulius en Gorinchem Gezond.

Hooiberg

Tijdens de corona lockdowns bleek het Natuurcentrum nog populairder, in die maanden is het terrein deels vernieuwd en  heringericht, toch blijven er altijd wensen. Zoals nieuwe bordjes bij de dierenweides, het maken van een weerstation en opknappen van de afvalstraat. In de coronaperiode is de hooiberg opgeknapt, daar biedt het Natuurcentrum zomerse, culturele activiteiten aan zoals het sprookje van ‘Peter en de Wolf’. ,,We zijn geen festivalterrein, maar we willen wel graag iets extra’s bieden. In de Hooiberg bieden we kinderfeestjes, workshops en theater voorstellingen. We werden geïnspireerd door het Fete de la Nature dat we al een aantal jaren in het eerste weekend van september organiseren. Voor alle leeftijden bieden we dan workshops, maar ook een nachtvlindernacht, meditatiewandeling of yoga op het dak. We zoeken altijd naar een gedifferentieerd aanbod.” 

Landelijke Opschoondag. Paard en wagen met benodigde gereedschap
Het Natuurcentrum in het Gijsbert van Andelpark in de Gildenwijk
De geitjes Sientje en Teuntje
Bij de hooiberg worden in de zomer culturele voorstellingen gegeven
advertentie
advertentie