De brandweerkazerne aan de Arkelsedijk
De brandweerkazerne aan de Arkelsedijk Hannie Visser-Kieboom

Brandweer Gorinchem zet kazerne open bij 140-jarig bestaan

20 augustus 2023 om 16:50 Activiteiten

GORINCHEM De brandweer van Gorinchem opent zaterdag 2 september tussen 10.00 uur tot 15.30 uur de kazernedeuren aan de Arkelsedijk voor het publiek. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2008, toen ze het 125-jarig jubileum als vrijwillig brandweerkorps vierde. Nu de vrijwillige brandweer van Gorinchem 140 jaar bestaat, is het dus hoog tijd weer eens te laten zien wat het korps in huis heeft.

De bezoekers krijgen in en rondom de brandweerkazerne doorlopend een gevarieerd programma voorgeschoteld. Het brandweermaterieel dat ter beschikking staat, waaronder een gloednieuwe autoladder en het nieuwe grootwatertransportsysteem, worden getoond en uitgebreid gedemonstreerd. Een vliegveldcrashtender van luchtmachtbasis Gilze-Rijen komt naar Gorinchem, evenals het regionale gaspakkenteam en digitale verkenningsteam. De jeugdbrandweer is aanwezig en jonge bezoekers mogen onder hun begeleiding zelf met de brandspuit aan de slag.

Ook de geschiedenis van de brandweer wordt niet vergeten. Op het buitenterrein zullen diverse oldtimer brandweervoertuigen te bewonderen zijn. Met een handbrandspuit uit 1905 mag het publiek zelf ervaren hoe hard men vroeger moest werken om een brand te blussen. In de kazerne wordt een expositie ingericht, waarin de rijke historie van het korps uitgebreid wordt belicht met o.a. voertuigen die in het verleden in Gorinchem dienst deden. Zo is de eerste brandweerauto van Gorinchem, een Chevrolet uit 1928, te bewonderen. Ook andere oude uitrusting van het korps wordt getoond en mede aan de hand van een fototentoonstelling geven oudgedienden van het korps daar tekst en uitleg bij.

advertentie
advertentie