Afbeelding
SvR Creations

Ode aan... de rotondes

21 november 2022 om 17:50 Column Ode aan...

Afgelopen weken was het weer een aantal keren raak op de rotondes. Diverse fietsers werden weer geschept door automobilisten. Zo gaat het nagenoeg iedere week helaas. Als ouder zijnde durf je je kind bijna niet meer naar school of naar de sport te laten gaan. Levensgevaarlijk.

Sommige rotondes zijn zo onoverzichtelijk dat je je als automobilist middenin een roulettetafel waant. Fietsers en wandelaars vliegen als balletjes om je heen, terwijl je probeert het overzicht te bewaren. Neem de rotonde Eike’s hof. Voor jongere lezers: de rotonde bij het politiebureau. Wanneer je daar als fietser vanaf de Lingebrug naar beneden gaat, is de kans zeer groot dat je gelanceerd wordt als een skischansspringer. Meestal zonder zachte landing.

Gorinchem en rotondes zijn net als Wesley en Jolanthe. Het is een ongelukkig huwelijk. Gorinchem ligt helaas bezaaid met rotondes. Dus mocht je zelf een slecht huwelijk hebben? Stuur je vrouw eens op de fiets door Gorinchem. Grote kans dat …! Afijn, doe maar niet. Wat ik soms wel doe, is vrouwlief rond 16.00 uur even een boodschap laten halen met de auto aan de andere kant van de stad. Wij zijn woonachtig op Gorinchem Oost en de kans is dus groot dat je dan het rijk een uurtje of 5 alleen hebt. Heerlijk!

Met een 14,4 miljoen kostend plan wil de gemeente Gorinchem de doorstroming gaan verbeteren tussen de Banneweg en de Wolpherensedijk. Aanpassingen aan de huidige wegen, rotondes die groter worden etc. Met als klap op de vuurpijl … een nieuwe rotonde op de plaats van het drukke kruispunt bij het Piazza Center! Over verbetering van de huidige verkeersveiligheid wordt met geen woord gerept in het plan. Onbegrijpelijk als je ziet hoeveel ongelukken er gebeuren tussen fietsers en automobilisten op de huidige rotondes en bij de uitritten van de industrieterreinen op de Newtonweg en de Wolpherensedijk. Statistieken tellen niet. Doorstromen is het devies blijkbaar!

Het Beatrix ziekenhuis blijft op deze manier ook lekker volstromen. Wat dat betreft is het plan nu al geslaagd.

Sören van Rooij

advertentie
advertentie