Afbeelding
Zomerfeest

Mijn Gorinchem: Ode aan de Zomerfeesten

9 augustus 2023 om 10:09 Column Tips van de redactie

Toen ik nog in Utrecht woonde, verklaarden mijn vrienden mij altijd voor gek wanneer ik zei dat ik niet naar dat ene te gekke festival ging, omdat dan de Zomerfeesten waren in de stad waar ik opgroeide. ,,Dat méén je toch niet? Wat is daar zo leuk aan dan?” Het lijkt een onbeduidend gebeuren, maar de Zomerfeesten zijn dat allerminst. Ze zijn voor mij ieder jaar weer één grote reünie met oud klasgenoten, kennissen, bekenden, oude grote liefdes en vrienden die inmiddels allemaal in grote steden zijn gaan wonen. En één keer per jaar sta ja daar weer, als inmiddels grote stedelingen onder elkaar, ietwat aangeschoten met een drankje in je hand in je oude stadje samen al lallend te proosten op het leven en de tijd die oh zo snel voorbij is gegaan.

Dit jaar vieren de Zomerfeesten hun veertigste verjaardag. En ik vier graag mee. Bijna twintig jaar geleden stond ik als een zeemeermin afgebeeld op de Zomerfeestposter. En net zoals een zeemeermin de melodie van de zee bezingt, is muziek de hartslag van de Zomerfeesten en nog meer dan dat. Het is een gevoel. Het is de ziel van de stad die met elke Zomerfeesteditie weer tot leven komt. Al van kleins af aan groeien de Zomerfeesten met elke Bliek mee tot een feest van epische proporties. Het is een plaats waar herinneringen worden gemaakt. Waar je als puber voor het eerst dronken werd. Waar je je eerste versierpogingen deed. Waar op de grote markt de eerste succesjes op liefdesgebied werden geboekt. Waar je je te pletter danste op de Varkensmarkt, keihard meezong met die ene band op de Grote markt. Knetter aangeschoten werd met je vrienden en besloot om de afterparty voor te zetten in de Flashback, waarna je steevast eindigde bij die ene shoarmatent die nu nog steeds bestaat. Dat is zo fijn, dat sommige dingen onveranderd zijn gebleven.

Ook dit jaar had ik de eer om, bijna twintig jaar later, op de poster van de Zomerfeesten te staan. Bijna twintig jaar ouder en twee kinderen later blik ik terug op veertig jaar Zomerfeesten. Kijk ik met zoveel herinneringen en een overvol hart terug op al die edities Zomerfeesten van puber tot volwassene zijn en kan ik alleen maar wensen dat mijn kinderen later met eenzelfde gevoel terugkomen naar de stad waar ze zijn opgegroeid om de Zomerfeesten te vieren met vrienden. Als inmiddels grote stedelingen onder elkaar, ietwat aangeschoten met een drankje in hun hand in hun oude stadje samen al lallend te proosten op het leven en de tijd die oh zo snel voorbij is gegaan.

Meer lezen: www.esmayusmany.com

Esmay Usmany

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie