Afbeelding
airwave.org

Damen Shipyards bouwt mee aan innovatief 'coronamasker'

31 maart 2020 om 10:12 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Damen Shipyards is nauw betrokken bij de bestrijding van het wereldwijde tekort aan mondmaskers voor medisch personeel. De scheepsbouwer heeft met een consortium van bedrijven een masker ontwikkeld dat gebruikt kan worden in de strijd tegen het coronavirus. De basis van het ontwerp is een duikmasker. 

De bedrijven ontwikkelden, met de hulp van universiteiten en diverse anesthesiologen, twee verschillende maskers. De maskers zouden volgens het consortium aan bedrijven voor geschikt zijn voor gebruik op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen, omdat daar het risico op besmetting voor medisch personeel het grootst is. 

De basis van het innovatieve masker, dat de werknaam COVID Lifesaver Mask heeft gekregen, is een duikmasker waaraan een filter dat gebruikt wordt in de anesthesiologische apparatuur wordt toegevoegd. Volgens de ontwikkelaars zou dit masker veiliger zijn dan de huidige maskers die op de IC gebruikt worden. Het andere masker, de Air-Wave Protector, heeft eveneens het duikmasker als basis, maar hierbij is gebruik gemaakt van een 3D-geprint onderdeel dat wordt toegevoegd en zo het masker verbindt met een filtersysteem. 

Het ontwerp van het masker is open source. Dat betekent dat andere producenten het product ook gebruiken. Er zijn nog meerdere tests nodig, maar de eerste reacties zijn positief.  Damen Shipyards werkt hierbij samen met Blue Orange Wave, Redgrasp en VFA Solutions, en kreeg steun van universiteiten en medisch personeel bij de ontwikkeling. Damen telt dertig werkonderdelen en heeft die gevraagd een bijdrage te leveren.

advertentie
advertentie