Afbeelding
Google Streetview

Arkelse school dicht na uitbraak corona; leerlingen vertonen amper symptomen

19 februari 2021 om 16:05 Corona Dossier coronavirus

ARKEL Brede school Lingewaard in Arkel is sinds donderdag gesloten vanwege een corona-uitbraak. Opvallend daarbij is dat de kinderen vrijwel geen symptomen van besmetting vertoonden.

door Louis van Oort

Clusterdirecteur Giessenlanden O2A5 Ruud Blaas besloot woensdag na overleg met de GDD en het bestuur van BS Lingewaard vanaf donderdag 18 februari te sluiten. In de voorgaande dagen was namelijk een corona-uitbraak geconstateerd die zich snel leek uit te breiden. Van de zestien leerkrachten waren er inmiddels vier besmet, terwijl ook 30 van de 260 leerlingen positief hadden getest op covid-19.

,,Wat opvalt, is dat de besmette leerlingen vrijwel geen enkel symptoom vertoonden. Het is eigenlijk pas gaan rollen toen een leerkracht, die wel klachten had, positief testte en ouders daarop hun kinderen lieten testen. De kinderen zijn dus niet getest omdat ze klachten zouden hebben, zoals het protocol voorschrijft. Dat is misschien nog wel het meest verraderlijke.”

DOMINO-EFFECT Volgens het protocol moeten de kinderen van een klas waar besmetting is geconstateerd voor 10 dagen in quarantaine en kunnen ze na 5 dagen getest worden. Inmiddels werd duidelijk dat verschillende positief geteste leerlingen ook broertjes en zusjes hadden besmet in een andere klas en dreigde een domino-effect. ,,Toen heb ik na overleg besloten de school te sluiten”, aldus Blaas. ,,Met de voorjaarsvakantie die eraan komt, heb je dan een periode van 10 dagen waarin iedereen in quarantaine kan. Hopelijk dooft het dan uit en kunnen we maandag 1 maart weer open.”

Voor de resterende anderhalve dag voor de vakantie moest snel geschakeld worden om opnieuw onderwijs op afstand te kunnen verzorgen, maar dat is volgens Blaas gelukt. Dat we nu een week tegemoet gaan waarin de school sowieso dicht was, is wat dat betreft een geluk bij een ongeluk.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie