Marco Tichelaar uit Almkerk kreeg maandagmorgen de eerste Astra Zeneca prik in sporthal de Hoefslag. Tachtig plussers krijgen het vaccin Pfizer toegediend.
Marco Tichelaar uit Almkerk kreeg maandagmorgen de eerste Astra Zeneca prik in sporthal de Hoefslag. Tachtig plussers krijgen het vaccin Pfizer toegediend. Hannie Visser-Kieboom

In de rij voor coronaprik in de Hoefslag

22 februari 2021 om 11:00 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Marco Tichelaar uit Almkerk krijgt in sporthal de Hoefslag deze maandagochtend de eerste prik van het vaccin van Astra Zeneca toegediend. Op de eerste prikdag in Gorinchem blijven de ‘kinderziektes’ niet uit. Rijen wachtenden buiten en een computersysteem dat nog niet optimaal draait.

Marco Tichelaar is vooral opgelucht dat hij een prik heeft gekregen. ,,Ik ben zorgondernemer en woon in Almkerk met acht bewoners in het Thomashuis. Ik zou mijn prik eerst op 16 januari krijgen, maar toen werd ik positief getest op corona. Ook enkele bewoners kregen corona, maar zij zijn nog steeds niet ingeënt”, zo vertelt Tichelaar terwijl hij moet wachten op zijn vaccinatiebewijs. ,,Ik ben blij dat het loopt, al hadden ze landelijk gezien wel wat vlotter mogen starten”. De mensen die worden geprikt komen niet alleen uit Gorinchem, maar ook uit de regio zoals Sliedrecht en Sleeuwijk. Hans van der Vliet (85 jaar) uit Gorinchem sluit buiten aan in de rij wachtenden. ,,Ik heb om vijf voor negen een afspraak, ik dacht eerst dat het in de Evenementenhal was, maar heb vanmorgen nog even gebeld”. Ze is blij dat ze geprikt wordt en zelf geen corona heeft opgelopen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

De tachtigplussers krijgen het vaccin Pfizer en de anderen worden gevaccineerd met Astra Zeneca

VACCINATIEBEWIJS Nance de Graaf van de GGD vertelt dat dagelijks achthonderd mensen geprikt worden, de Hoefslag is open van ‘s morgens acht uur tot ‘s avonds acht uur en dat zeven dagen per week. ,,De tachtigplussers krijgen het vaccin Pfizer en de anderen worden gevaccineerd met Astra Zeneca.” In de sporthal lopen veel GGD medewerkers in blauwe polo’s met ‘wij vaccineren’ op de rug. Na het melden aan het eerste loket worden de mensen gevaccineerd en mogen ze zich bij een volgende GGD medewerker melden voor het vaccinatiebewijs. Daar blijkt dat het systeem in het eerste uur nog niet perfect loopt. ,,We hebben vrijdag wel geoefend, maar toen mochten we niets invoeren in de computer”, zo vertelt één van de medewerkers. Om te voorkomen dat de rij wachtenden te lang wordt na de prik worden de namen genoteerd en krijgen mensen later de informatie nagestuurd. 

BUITEN IN DE RIJ Buiten op het parkeerterrein bij de Hoefslag geven verkeersregelaars aanwijzingen voor het parkeren en wijzen de juiste looproute. Mensen die slechter ter been zijn, mogen dichterbij parkeren. Wel moeten ze allemaal aansluiten in de rij en buiten wachten totdat ze aan de beurt zijn. Het leidt tot commentaar van een passant die even iets in zijn auto moet ophalen alvorens hij aan de beurt is. ,,Schandalig dat mensen buiten in de rij moeten staan”. 

KLEEDKAMERS De gemeente Gorinchem koos voor sporthal de Hoefslag vanwege de rustige ligging en de bereikbaarheid. Ook is er voldoende parkeerruimte zowel aan de voor- als de achterzijde van de sporthal. Andere pluspunten zijn de overzichtelijke hal, waar een goede looproute kan worden ingericht. Verder is de temperatuurregeling in de hal goed en bieden kleedkamers ruimte voor EHBO, artsen en opslag van de vaccins. Voor al het personeel is de kantine beschikbaar. 

Voor het onderwijs, dat nu geen gebruik kan maken van de sporthal, worden door de gemeente nog alternatieven gezocht. Drie scholen maken structureel gebruik van de hal. De gemeente verwacht dat als de binnensport accommodatie weer open mogen, er ook weer buiten gesport kan worden. De huur van sporthal de Hoefslag , die wordt beheerd door de stichting Gorinchemse Sportaccommodaties, is voor rekening van de GGD.

.

De mensen die gevaccineerd worden, moesten buiten in de rij wachten
Sporthal de Hoefslag is helemaal ingericht voor het vaccineren tegen corona
advertentie
advertentie