Afbeelding
Anja Maas

Steunmaatregel TONK vanaf nu aan te vragen in Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden

11 maart 2021 om 18:22 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Het afgelopen jaar heeft de overheid allerlei maatregelen in het leven geroepen om de nadelige financiële gevolgen van de coronapandemie te bestrijden. Een van de steunmaatregelen voor mensen die in de problemen komen en verder naast hulp uit andere potjes grijpen is de TONK: de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. 

Inwoners van de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden die door de coronamaatregelen fors minder inkomen hebben en daardoor steeds meer moeite hebben om de woonkosten te blijven betalen, kunnen hiervoor terecht bij Avres.  Lizanne Lanser (bestuursvoorzitter Avres en wethouder Molenlanden): ,,We zien dat steeds meer huishoudens moeite hebben hun vaste lasten op te brengen. Waar mensen de eerste maanden nog hun spaarrekening konden aanspreken, begint de situatie voor sommigen nu nijpend te worden. Deze regeling kan dan wat lucht geven.” 

TEGEMOETKOMING De TONK maakt zoals gezegd deel uit van de steunmaatregelen van het Rijk. Het is een tegemoetkoming voor huishoudens die door de coronamaatregelen de woonkosten niet meer kunnen betalen. Denk aan huur en hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Avres voert de regeling uit voor de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden. 

AAANVRAGEN Sinds deze week kan men u bij Avres terecht om de TONK aan te vragen. Natuurlijk kent de regeling wel een aantal voorwaarden. Zo moeten aanvragers eerst nagaan of ze recht hebben op andere regelingen of op kwijtschelding van hun kosten. De TONK bedraagt maximaal € 1000,- per maand over een periode van maximaal 6 maanden. 

Lanser: ,,We hebben als gemeenten met elkaar afgesproken dat we deze TONK-regeling willen aanwenden om onze inwoners echt een helpende hand toe te reiken. Mensen die er een beroep op doen, hebben die hulp immers hard nodig.” 

De TONK-uitkering is aan te vragen voor de maanden januari tot en met juni. Dit kan dus met terugwerkende kracht voor de afgelopen maanden. Een aanvraag indienen kan via www.avres.nl. Ook kan men daar de voorwaarden bekijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie