Afbeelding
Coronavirus

Kolff: ‘We gaan spannende weken tegemoet’

12 maart 2021 om 17:04 Corona

REGIO ,,We zijn er bijna, de eindstreep is in zicht, maar laten we ervoor zorgen dat we niet vlak voor die eindstreep struikelen.” Dat stelde burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid vrijdag tijdens een persbijeenkomst over de toestand in de regio wat betreft het coronavirus.

Over het geheel gezien noemde Kolff het beeld niet positief. ,,We gaan nog zes spannende weken tegemoet. Hoewel de cijfers eerst wat stabiliseerden, stijgen ze nu toch wat. Er wordt steeds meer gevaccineerd, maar er zijn nog niet genoeg mensen gevaccineerd om daarvan het effect te zien. Het blijft belangrijk dat mensen de maatregelen naleven. We kennen het beeld dat het kabinet heeft geschetst, en laten we hopen dat na Pasen de terrassen weer open kunnen en winkels nog meer ruimte krijgen. We merken ook dat de rek eruit is binnen de samenleving en dat mensen meer ruimte willen. Daarvoor is het nu nog te vroeg.”

De maatregelen worden in de regio goed nageleefd, vertelt Kolff. ,,Evengoed zijn er de afgelopen twee weken nog driehonderd boetes uitgedeeld, waarvan er tweehonderdzestig voor de avondklok waren. Vanuit het veiligheidsberaad werken we aan een advies aan het kabinet over de maatregelen en het geven van perspectief aan mensen. In de tussentijd moeten we de lasten van deze crisis eerlijk verdelen en moeten er compensatiemaatregelen komen voor wie dat nodig is. Ik heb ook aan de minister gevraagd om te kijken naar meer ruimte voor non-food kramen op de markt. We willen hier allemaal uit en het is de bedoeling dat we uiteindelijk weer allemaal bij elkaar op visite kunnen en onze vrijheden terugkrijgen.”

Mensen vragen in beweging te komen terwijl we ze al een jaar vragen thuis te blijven is, wel spannend

Voor de verkiezingen van volgende week ziet Kolff geen grote problemen. ,,Ja dat gaat natuurlijk anders dan normaal. Het blijft spannend om in een periode waarin je iedereen vraagt om thuis te blijven nu iedereen juist te vragen in beweging te komen. Maar zeventigplussers kunnen per post stemmen en alle stembureaus zijn coronaproof ingericht.”

Cees Vermeer, directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid, vulde aan: ,,Tot 15 februari daalde het aantal besmettingen in de regio. We schoten toen uit de top 10, maar nu staan we op de derde plek. De cijfers zijn wel reden tot zorg. We zien dat mensen het virus in de thuissituatie oplopen. Maar er is ook goed nieuws want in de verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen af. Het is belangrijk dat we doorgaan met vaccineren, daarom openen we op 29 maart een nieuwe vaccinatielocatie in sportcentrum De Boogerd in Oud-Beijerland. Dat wordt de derde locatie waar we gaan prikken naast Dordrecht en Gorinchem. Uiteindelijk kunnen we richting mei steeds meer mensen per week vaccineren. Het blijft belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden om het virus in bedwang te houden.”

door Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie