Thomas van der Es, boswachter van Staatsbosbeheer in de Biesbosch, met in de achtergrond de halfdode bomen waarin de visarenden nestelen
Thomas van der Es, boswachter van Staatsbosbeheer in de Biesbosch, met in de achtergrond de halfdode bomen waarin de visarenden nestelen Louis van Oort

Visarenden in de Biesbosch, nu 24/7 live bij Beleef de Lente

23 maart 2021 om 12:51 Dieren

WERKENDAM De Biesbosch is de enige plaats in Nederland waar de visarend broedt. Sinds zondagmorgen 21 maart kan één van de nesten in het Nationaal park 24 uur per dag live gevolgd worden, via de camera’s van Beleef de Lente. ,,De enige menselijke ingreep bij dit nest is het ophangen van een camera geweest. Verder hebben ze het helemaal zelf gedaan.”

door Louis van Oort

Thomas van der Es, boswachter bij Staatsbosbeheer (SBB), heeft een fantastische baan. Hij moet (mág) zich voor zijn werk bezighouden met de flora en fauna van de Biesbosch, misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland. Een de grootste parels aan de toch al rijkelijk gevulde ketting met Biesbosch-natuurschoon is de visarend, die hier sinds 2016 broedt. Zeer bijzonder, want deze prachtige roofvogel broedt verder nergens in Nederland. Het is zelfs zo dat afgelopen jaar drie paartjes een nest hadden en ieder drie jongen groot brachten, terwijl er zelfs nog een vierde paartje nesten bouwde maar niet tot broeden kwam.

DILEMMA Zo’n schitterend succes van natuurontwikkeling en –beheer wil je natuurlijk delen. Daarbij kom je dan meteen met het dilemma te zitten dat het een beginnende populatie is, die je zo goed mogelijk wilt beschermen tegen verstoring. Een mooie oplossing daarvoor is het gebruik van een webcam, en als het aankomt op natuurwebcams in Nederland kun je eigenlijk niet heen om Beleef de Lente. Dit webcamproject van Vogelbescherming Nederland is sinds 28 februari zijn 15e seizoen ingegaan en trok afgelopen jaar liefst 1,8 miljoen unieke bezoekers. Reken maar dat het gros daarvan dolgraag een visarend voor de camera’s zou willen zien. Ze worden nu dus op hun wenken bediend.

Volgens Van der Es biedt het feit dat je vanaf nu 24/7 live naar het visarendnest kunt kijken interessante mogelijkheden: ,,Kijk, al zou je het stil willen houden dat de visarend hier broedt, gaat dat toch nooit lukken. Mensen plaatsen hun waarnemingen op het web en op die manier lekt het dan toch wel uit. Dus kan je je beter richten op hoe men er dan alsnog van kan genieten, terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat de vogels zoveel mogelijk met rust gelaten worden.”

PROOIONDERZOEK Daarnaast kan de visarendwebcam van Beleef de Lente veel kennis opleveren. De honderden – soms duizenden – bezoekers van de site die doorlopend meekijken, kunnen bijvoorbeeld meedoen aan prooionderzoek. Daarbij registreren ze onder meer welke vissoorten de visarenden naar hun nest brengen om op te peuzelen. Dat levert dan weer inzicht op waar de vogels waarschijnlijk vaak vissen en andere nuttige informatie voor de beheerders van de Biesbosch-wateren.

De visarenden zijn er dus nog niet, maar de kans is groot dat ze terugkeren naar het nest met de webcam. ,,Ze broeden hier sinds 2016”, vertelt Van der Es. ,,Het gaat om een mannetje, dat in 2014 is geringd in het Duitse Maagdenburg, en een ongeringd vrouwtje. Het nest van dit paar waaide in 2019 uit de boom, maar binnen twee weken hadden ze 10 meter verderop alweer een nieuw nest gebouwd. Ze zijn dus duidelijk gebonden aan deze plek.” 

Lees een zeer uitgebreid Premium-verhaal met onder meer veel informatie over de prachtige visarenden in de Biesbosch en over de gecompliceerde installatie van de nestcamera, mét unieke filmbeelden en prachtige foto’s op www.stadgorinchem.nl.

Sinds 2016 broedt de visarend in de Biesbosch
advertentie
advertentie