Hondenpoep opruimen prima, maar gooi de zakjes in een prullenbak en niet in de natuur
Hondenpoep opruimen prima, maar gooi de zakjes in een prullenbak en niet in de natuur Anne de Bruin - vd Graaf

Gorinchem wil geen hondenpoepzakjesautomaten

7 juni 2021 om 15:35 Dieren

GORINCHEM De gemeente Gorinchem wil geen hondenpoepzakjesautomaten in de stad. Dat antwoordt ze op vragen van raadslid Everdien Hamann (Gorcum Actief). De gemeente vindt de automaten te duur, vandalismegevoelig en ziet te veel zakjes als zwerfvuil in de stad.

Hondenbezitters kunnen de poepzakjes gratis bestellen bij Waardlanden. Gorcum Actief had vragen gesteld over mogelijke toename van het aantal honden in de stad. Door de corona pandemie zouden meer mensen een puppy hebben aangeschaft. De gemeente ziet dat niet terug in het aantal geregistreerde honden, dat ligt al jaren rond de 1975 honden. Ook de opbrengst van de hondenbelasting is met 155.000 euro slechts 2.000 euro hoger dan in 2019.

VERBODTEKSTEN Ook het verzoek van Hamann om meer hondenuitlaatplaatsen vindt nog geen gehoor bij de gemeente. In 2020 zijn geen nieuwe plekken aangelegd, voornaamste reden is dat geschikte locaties schaars zijn en meestal ten koste gaan van bestaande speelveldjes of parken. Het aanbrengen van verbodteksten of bordjes ziet de gemeente niet zitten, ze wijst erop dat inwoners elkaar kunnen aanspreken op der regels.

AANGELIJND Aan meer handhaving in parken en stadswallen die worden gebruikt als honden uitlaatgebieden wordt wekelijks aandacht geschonken, in de praktijk blijkt dat bijna alle honden zijn aangelijnd en dat hun baasjes voldoen aan de opruimplicht. Er is wel een actie gestart door BOA’s in burgerkledij die mensen aanspreken op hun gedrag. Deze actie wordt regelmatig herhaald. Wel erkent de gemeente dat vanwege de corona pandemie de BOA’s veel mensuren kwijt zijn aan die handhaving.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie