Vogelgriep kan overgedragen worden van dier op mens
Vogelgriep kan overgedragen worden van dier op mens NVWA

Vogelgriep levert gevaar op voor honden

15 januari 2022 om 07:46 Dieren

GORINCHEM In het gehele werkgebied van de dierenambulance Vianen met de gemeenten Vijfheerenlanden, Culemborg, Gorinchem, Molenlanden en Hardinxveld Giessendam, is hoog pathogene vogelgriep vastgesteld. Hondenbezitters moeten extra alert zijn omdat de vogelgriep mogelijk overdraagbaar is op de mens. 

Reden voor extra alertheid, hou de honden aangelijnd en laat ze niet eten van kadavers of jagen op verzwakte ganzen etc. Bel bij het zien van verzwakte watervogels maar ook buizerds, torenvalken direct uw dierenambulance. Het telefoonnummer is 085 0441199; het nummer is 24/7 bereikbaar

Kenmerken die kunnen wijzen op vogelgriep zijn het laten hangen van de vleugels, het achterover gooien van de kop, het schudden/trillen met de kop, een blauwe waas over de ogen, een zompige kop, rondjes lopen/ rondjes zwemmen, algeheel lamlendig gedrag, snot/ vocht uit de neus, omvallen of niet op de poten  kunnen blijven staan,  Wie een vogel of kadaver vindt, moet deze niet aanraken.  

Om de vogelgriep in te dammen, geldt op veel plaatsen een ophokplicht voor pluimvee en hobbyvogels, toch kan deze de verspreiding van de vogelgriep niet tegenhoude. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie