Lepelaars behoren tot de vele trekvogelsoorten die te vinden zijn in de Nederlandse delta
Lepelaars behoren tot de vele trekvogelsoorten die te vinden zijn in de Nederlandse delta Erik van Ommen

NLDelta en 5 nationale parken zetten de vogeltrek in Nederland op de kaart met gratis trekvogelposter

18 april 2022 om 07:57 Dieren

WERKENDAM Met een prachtige trekvogelposter zetten NLDelta, Werelderfgoed Waddenzee en vijf nationale parken langs de Nederlandse kusten de vogeltrek in de kijker. De poster vertelt het fascinerende verhaal van de jaarlijkse trek van tientallen miljoenen vogels langs Nederland. Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de nationale parken Oosterschelde, Nieuw Land, Duinen van Texel, Lauwersmeer en Schiermonnikoog, NLDelta en Werelderfgoed Waddenzee, iconen van de Nederlandse Deltanatuur waar heel veel van deze trekvogels te zien zijn. De poster is verkrijgbaar vanaf Pasen. Informatie daarover staat op www.visitnldelta.nl.

 
MILJARDEN TREKVOGELS De vogeltrek. Misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden trekvogels over de aarde van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden en weer terug. Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren. Ons land ligt precies op een belangrijk knooppunt middenin de Oost-Atlantische trekroute. Jaarlijks komen hier ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels langs. Op de hele route moeten voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants zijn. De route is zo sterk als de zwakste schakel.


De trekvogelposter - NL Delta

TREKVOGELPOSTER GRATIS VERKRIJGBAAR Janneke van Montfort van het Nationale Parken Bureau: ,,We willen graag dat het bijzondere verhaal van de vogeltrek en de rol die de Nederlandse nationale parken daarin spelen, bekend wordt bij de mensen. Want ‘bekend maakt bemind’. Daarom zijn vijf nationale parken, NLDelta en Werelderfgoed Waddenzee de samenwerking aangegaan om deze bijzondere rijkdom onder de aandacht te brengen met een trekvogelposter voor jong en oud.”
De poster is niet alleen mooi voor aan de muur, maar geeft ook een inkijkje in de internationale trekroutes van elf iconische trekvogels die Nederland elk jaar bezoeken. Schilder Erik van Ommen maakte de prachtige illustraties. Bezoekers kunnen de trekvogelposter gratis ophalen in de bezoekerscentra van gebieden en bij de diverse  gastheren. Voor meer informatie ga naar www.visitnldelta.nl.

TREKVOGELS IN HET ECHT ZIEN? De nationale parken langs de Nederlandse kusten bieden veilige ‘havens’ voor trekvogels. Trekvogels zijn vooral in het voor- en najaar te bewonderen, ook in NLDelta. Via de QR-code op de poster kun je vinden waar je precies moet zijn én wanneer er excursies worden georganiseerd. Vergeet je verrekijker niet!

VOORJAARSTREK Boswachter Ham Blom: ,,Hier in de Biesbosch en in de hele zuidwestelijke delta zijn april en mei dé maanden voor de voorjaarstrek. Niet alleen komen alle soorten broedvogels die in het zuiden overwinteren één voor één terug, er is in deze maanden ook heel veel doortrek. Vogels die ten zuiden van ons overwinteren en naar het hoge noorden vliegen om te broeden, maken massaal een tussenstop in de delta. Het paradepaardje is de visarend. Die is sinds 2016 niet alleen meer de grootste doortrekkende roofvogel in de delta, maar steeds meer visarenden kiezen ons gebied uit om er een nest te bouwen. Ze worden naast doortrekker ook steeds meer broedvogel en dat is een sterkte bevestiging van de waarde van dit Deltagebied!”

Het trekvogelproject is onderdeel van het uitvoeringsprogramma educatie van NLDelta.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie