WK Duurzaam adviseert haar klanten over verduurzaming.
WK Duurzaam adviseert haar klanten over verduurzaming. WK Duurzaam

Vaste lasten direct omlaag met airco

25 september 2022 om 09:35 Duurzaamheid

GORINCHEM WK Duurzaam, gevestigd op Papland 19 J, 4206 CK Gorinchem, adviseert haar klanten volop over het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand, om op energiekosten te besparen gezien de hoge gasprijzen en de onzekerheid in de markt.

door Eline Lohman

Normaliter betreft het advies verduurzamen met (hybride) warmtepompen en andere toepassingen om op energiekosten te besparen. Door de huidige ontwikkelingen in de markt zijn warmtepompen zeer slecht leverbaar. De wachttijden kunnen oplopen tot 12 maanden of langer. Echter de energielasten lopen wel steeds verder op. Sertan Keskin en Chris Wijgerse van WK Duurzaam adviseren mensen om eens kritisch te kijken naar andere oplossingen. ,,Onder andere verwarmen met airconditioning, dat is ook een warmtepomp, echter verwarmt men bij airconditioning de lucht in de ruimte, in plaats van het water van het centrale verwarmingssysteem door een warmtepomp. Het grote voordeel van verwarmen met airconditioning is dat het heerlijk koelt in de warme zomers en het bespaart op gas!” 

Om een beeld te geven wat het nu bespaart om te verwarmen met airconditioning, schetsen Sertan Keskin en Chris Wijgerse de volgende situatie: het hangt af van iemands energiecontract en hoe behaaglijk men het thuis wenst. Maar ervan uitgaande dat een kubieke meter gas gemiddeld rond de € 2,50 kost, terwijl elektriciteit rond de 40 cent per KWh ligt, rendeert het dus om te verwarmen van je huis of bedrijfspand met airconditioning, omdat het simpelweg goedkoper is dan verwarmen met een cv- ketel. Een ander voordeel is dat je één ruimte gerichter en sneller kan verwarmen.


RENDABEL WK Duurzaam blijft van mening dat een warmtepomp uiteindelijk meer rendeert dan airconditioning, maar iets dat niet of slecht leverbaar is rendeert niet. Zij hopen hiermee toch op korte termijn de vaste lasten van mensen omlaag te brengen. Want airconditioning is wel leverbaar. Daarnaast kan men bij overcapaciteit op zonnepanelen indien dat het geval is, deze gebruiken op het verbruik van stroom voor het verwarmen van de woning of pand met airconditioning. Helemaal gezien de overbelasting van terug leveren op het elektriciteitsnet en afbouw salderingsregeling. In welke factoren belangrijk zijn voor de bepaling van het juiste type airconditioning is WK Duurzaam ervaren. 

,,We rekenen altijd eerst uit welk vermogen het apparaat moet hebben. Vaak willen mensen er een hele benedenverdieping mee verwarmen of koelen, dus dan moet het wel de juiste capaciteit hebben.” Er is keuze uit diverse modellen, WK Duurzaam is erkend dealer van merken als Panasonic en Daikin. WK Duurzaam is gespecialiseerd in het verduurzamen van woningen, voor particulieren en bedrijven. Niet alleen als het gaat om warmtepompen, maar ook over zonnepanelen, zonneboilers en vloerverwarming. Veel mensen kiezen voor een combinatie van deze systemen, vertellen Sertan en Chris. ,,Kies je voor meerdere opties, dan zijn deze efficiënter en bespaar je nog meer op je vaste lasten.” Zie wkduurzaam.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie