Gorinchem stelt Energienoodfonds in voor sociale ontmoetingsplekken
Gorinchem stelt Energienoodfonds in voor sociale ontmoetingsplekken Energiebesparing

Twee ton in Energienoodfonds voor sociale ontmoetingsplaatsen

5 januari 2023 om 10:17 Duurzaamheid

GORINCHEM De gemeente trekt 200.000 euro uit voor het Energienoodfonds om daarmee sociale ontmoetingsplaatsen tegemoet te komen bij het betalen van de energierekening. Gorinchem heeft 38 lokale ontmoetingsplaatsen zoals buurthuizen, sport-, cultuur- en andere verenigingen en maatschappelijke instellingen die een beroep kunnen doen op het fonds.

Met het instellen van het Energienoodfonds geeft de gemeente uitvoering aan de motie die de gemeenteraad op 29 september indiende. Voor de 38 ontmoetingsplekken is gekeken of het gaat om gemeentelijk vastgoed, het energielabel, soort energiecontract, gemiddeld energieverbruik en mogelijkheden tot verduurzamen.

Sportverenigingen die in aanmerking willen komen moeten ingeschreven staan in het handelsregister en minstens zeven procent van de omzet moet bestaan uit energiekosten. Verenigingen krijgen maximaal 160.000 euro uitgekeerd, dit gebeurt op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2023. Subsidie wordt pas verstrekt als de kosten boven het drempelbedrag uitkomen.

Verder wil de gemeente zien dat verenigingen inspanningen hebben gepleegd om de energielasten te beperken, ze worden ook niet gecompenseerd als ze gebruik kunnen maken van andere landelijke steunmaatregelen voor hogere energielasten. De regeling loopt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Als verenigingen meer aanvragen dan 200.000 euro verdeelt de gemeente het geld naar evenredigheid over de sociale ontmoetingsplaatsen. Subsidie kan na ieder kwartaal worden aangevraagd.

De gemeenteraad bespreekt de voorwaarden voor toekenning van subsidie uit het Energienoodfonds op 12 januari in commissieverband. Tijdens de raadsvergadering van 26 januari wordt een besluit genomen.

advertentie
advertentie