Stedin legt nieuwe kabels tussen de Grote- en Kleine Haarsekade
Stedin legt nieuwe kabels tussen de Grote- en Kleine Haarsekade Hannie Visser-Kieboom

Raad vergaderde in beslotenheid over netcongestie in Gorinchem

3 oktober 2023 om 14:22 Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

GORINCHEMVanwege de aangekondigde netcongestie van net beheerder Stedin in de gemeente Gorinchem werd donderdagavond twee uur lang in beslotenheid vergaderd op het stadhuis. Maandag kwam de officiële vooraankondiging voor.de afname van elektriciteit door grootverbruikers in Gorinchem. Een nieuw Caribabad komt daardoor op een wachtlijst voor aansluiting op het stroomnet. 

De netcongestie geldt ook voor delen van de gemeenten Vijfheerenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en West-Betuwe.  Stedin heeft alleen netcongestie aangekondigd voor de afname van elektriciteit, niet voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit. De netcongestie geldt ook alleen voor grootverbruikers, die (extra) transportvermogen voor elektriciteit willen. De netcongestie heeft vooralsnog geen gevolgen voor kleinverbruikers, zoals huishoudens en kleine bedrijven, zo schrijft de gemeente in een raadsinformatiebrief. Stedin verwacht verder dat aansluitingen voor nieuwbouwwoningen, individuele verduurzamingsmaatregelen en publieke laadvoorzieningen gewoon gerealiseerd kunnen worden.  Vorige week dinsdag ontving het college onder streng embargo een aankondiging van Stedin, Donderdag vergaderde de raad twee uur in beslotenheid over de aangekondigde nestcongestie. Stedin deelde de bedrijfsgevoelige informatie alleen onder geheimhouding, tot het moment van openbare communicatie.

VERDEELSTATION

Stedin start nu een congestie managementonderzoek naar flexibele oplossingen om klanten met een nieuwe aanvraag toch (extra) transportvermogen te kunnen bieden Nieuwe klanten komen op een wachtlijst te staan en moeten dus wachten tot er ruimte is op het net, voor ze extra transportvermogen kunnen krijgen. Voor een structurele oplossing van de netcongestie zijn uitbreidingen van het elektriciteitsnet nodig, zowel in het middenspanningsnet van Stedin als in het hoogspanningsnet van TenneT. Stedin zoekt nu in Gorinchem een plek om een nieuw verdeelstation te bouwen.

CARIBABAD


In de regionale energiestrategie (RES) was overbelasting van het stroomnet al als risico geduid, maar was nog geen sprake van een acuut probleem, maar inmiddels wel. Dat geldt in Gorinchem bijvoorbeeld het nieuwe Caribabad. ,,Aangezien we voor het zwembad nog geen getekende offerte binnen hebben, zal het zwembad op de wacht geplaatst worden”, zo laat Gorinchem weten. Landelijk wordt gewerkt aan een regeling waarin gebouwen met een maatschappelijke voorziening voorrang krijgen bij netcongestie. Gorinchem bereidt samen met de andere gemeenten die worden geraakt door deze netcongestie een informatieavond voor om de gemeenteraad verder te informeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie