Lindenlaantjeherfstkleuren
Lindenlaantjeherfstkleuren GP-buro

Meer bloemenlinten, schaduwroutes en ‘LIndelaantjes’ in Gorinchem

9 oktober 2023 om 14:35 Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM De gemeenteraad was donderdagavond opvallend positief over de klimaatadaptatiestrategie, die Gorinchem meer klimaatbestendig moet maken. Zo moet de stad groener worden met meer bomen, bloemenlinten, schaduwroutes en ‘Lindelaantjes’. 

Everdien Hamann (Gorcums Actief) sprak zelfs van trots en riep de gemeente op direct te beginnen met de uitvoering, zoals meer bomen in de stad en stoepen die weer tuinen worden. Ze hield ook een pleidooi voor de terugkeer van bomen op de Grote Markt en een waterplein op de Kalkhaven. Ruud LeNoble (D66) wil vooral meer bloemenlinten en liefst bomenlaantjes zoals het Lindelaantje. Volgens Paul Kuijten (CDA) kan de uitvoering wel wat sneller, verder kwam hij met het idee van een ‘wandelend’ bos zoals in Dordrecht, ook stelde hij voor schaduwroutes aan te leggen vanaf bijvoorbeeld de Schutse naar Piazza. Volgens hem een warme route met veel verharding. 

Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) stelde dat er echt iets aan de hand is met het klimaat. Volgens hem kan de gemeente slechts 54 procent van het grondgebied van Gorinchem omvormen tot meer klimaatbestendig, hij vroeg zich af hoe andere partijen kunnen aansluiten. Jacques Roeland (Stadsbelang) deed vooral een oproep om bewoners te betrekken bij het klimaatbestendig maken van de stad omdat het zonder hen niet gaat lukken. De klimaatadaptatiestrategie beschrijft hoe Gorinchem weerbaar gemaakt wordt tegen klimaatverandering. De klimaatadaptatiestrategie bestaat uit een beleidsdeel, maar ook een actieagenda met de vijf pijlers hitte, regenwateroverlast, overstromingen, droogte, bodemdaling en biodiversiteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie