Afbeelding
UWV

Aanhoudende krapte in de zorg in Gorinchem biedt kansen

16 maart 2023 om 10:19 Economie

GORINCHEM De aanhoudende krapte in de zorg biedt veel kansen in regio Gorinchem. Veel zorgfuncties zijn volgens UWV ‘structureel’ kansrijk. Eind 2022 stonden voor deze functies zo’n 175 vacatures open in Gorinchem. Het ging vooral om groeps- en woonbegeleiders en verzorgenden IG. Zorginstellingen bieden niet alleen werk aan zorgpersoneel. Een kwart van het personeel heeft een andere achtergrond. Ook daar doen zich kansen voor. UWV belicht die in de notitie ‘Zorg, meer dan alleen zorgpersoneel’. Blijvende krapte in de zorg in Gorinchem

UWV verstrekte eind februari 2023 in Gorinchem 882 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen bleef nagenoeg gelijk. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is voor Gorinchem met 1,1% lager dan voor heel Nederland (1,5%).

De uitkeringen aan werkzoekenden met een beroep zorg & welzijn maakten met 78 WW-uitkeringen eind februari 2023 in de regio slechts 9% van het totaal uit. Daarbij komt dat de helft van de personen met een WW-uitkering dit al combineert met een baan (gedeeltelijke uitkering). Er zijn dus maar weinig personen met een zorgachtergrond die nog op zoek zijn naar werk in de zorg.
De krapte in de sector wordt verder versterkt door de vergrijzing. In de regio Gorinchem is ruim 10% van de werknemers in de sector zorg & welzijn 60 jaar of ouder. Zo’n 1.000 mensen verlaten daardoor de komende jaren geleidelijk de arbeidsmarkt. Ook zal de vraag naar zorg toenemen door een vergrijzende samenleving.

KANSRIJKE BEROEPEN ZORG & WELZIJN 

De krapte in de zorg houdt al een aantal jaren aan. Het schept kansen voor werkzoekenden en zij-instromers. Ook is het interessant jongeren en herintreders te enthousiasmeren voor een duurzame baan. In Gorinchem zijn veel zorgberoepen ‘structureel’ kansrijk: ze komen de laatste jaren steeds weer terug op de overzichten van UWV met kansrijke beroepen. Werkgevers zochten het vaakst naar groeps- en woonbegeleiders en verzorgenden IG. Het gaat het om 175 vacatures die al jarenlang lastig zijn in te vullen.

OOK KANSEN IN ANDERE DAN ZORGFUNCTIES

Een kwart van het personeel bij zorginstellingen heeft functies in andere beroepsgroepen dan zorg & welzijn. Economisch-administratieve en dienstverlenende beroepen nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening. De behoefte aan lager en middelbaar administratief personeel neemt geleidelijk af door automatisering. Beveiliging, hospitality, schoonmaak, maaltijdbereiding en -uitgifte maken deel uit van de dienstverlenende beroepen. UWV besteedt aandacht aan deze beroepen in de notitie ‘Zorg, meer dan alleen zorgpersoneel’ (februari 2023).

KRAPTE IN ANDERE SECTOREN 

Nagenoeg alle beroepsklassen kregen de afgelopen tijd de typering ‘krap’ tot ‘zeer krap’. Ook de werving voor de niet-zorgfuncties stelt daardoor werkgevers voor uitdagingen. Het totaal aantal openstaande vacatures in arbeidsmarktregio Gorinchem bedroeg 3.500 eind 2022. De meeste vacatures staan open voor technische beroepen met 850. Gekwalificeerde kandidaten met de juiste ervaring ‘hebben het voor het uitzoeken’ op de arbeidsmarkt, terwijl werkgevers onderling concurreren om hun aandacht en gunsten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie