Afbeelding

Column Loes de Loopbaanadviseur: Werken in de kinderopvang

1 november 2023 om 10:39 Economie

U merkt er misschien weinig van, maar er is achter de schermen veel over te doen, over werken in de kinderopvang. Dat wil zeggen: er wordt veel over gesproken. Ook in deze sector zijn er personeelstekorten en tegelijkertijd worden de voorwaarden voor pedagogisch medewerkers aangescherpt. Zo moet het Nederlandse taalniveau van pedagogisch medewerkers omhoog naar het niveau van een havo leerling (bovenbouw), en dat is best pittig. Ook voor de gemiddelde havoleerling overigens.

Aan de ene kant is het natuurlijk goed en belangrijk dat de mensen die zich over jonge kinderen ontfermen goed Nederlands spreken. De leergierige kinderbreintjes zijn sponzen en nemen alles in zich op. Als ze niet meteen in de jongste jaren correct Nederlands leren, lopen ze misschien al snel een achterstand op en dat zou zonde zijn.

Aan de andere kant spreken wij bij het Leerwerkloket veel lieve, slimme en gemotiveerde mensen (vooral vrouwen, laten we eerlijk zijn) die dolgraag in de kinderopvang zouden willen werken en ook hard nodig zijn, maar die een niet-Nederlandse achtergrond hebben en (nog) niet op het vereiste taalniveau zitten.

Landelijk wordt er nu gesproken over ‘leerroutes’ of ‘ontwikkelpaden’ voor mensen om groepshulp te kunnen worden. Een groepshulp is er om de pedagogisch medewerker te kunnen ontlasten door bijvoorbeeld huishoudelijke taken te kunnen doen. Denk aan opruimen, schoonmaken, fruit snijden, enzovoort.

Meer weten over werken in de kinderopvang? Hier vindt u meer informatie: www.leerwerkloket.nl/kiezen-voor-een-beroep-in-de-kinderopvang. De functie van groepshulp wordt hier nog niet genoemd. U kunt wel vacatures vinden voor deze functie.

Meer weten? Een adviesgesprek met ons is kosteloos en vrijblijvend. Kom naar ons inloopspreekuur (Stadhuis Gorinchem) op maandag tussen 12.00 en 14.00 uur, of stuur een mail naar regioav@leerwerkloket.nl om een afspraak te maken.

Groeten,

Loes de Loopbaanadviseur

PS Bent u benieuwd hoe u zelf scoort op een Nederlandse taaltest? www.nederlandsetaaltest.nl.

advertentie
advertentie