foto: GP-foto

Dodenherdenking in Gorinchem: Op afstand, maar toch samen

4 mei 2020 om 08:17 Evenementen

GORINCHEM Het coronavirus houdt ons thuis. Ook op 4 mei. Daarom dit jaar geen kransleggingen op 4 mei, maar wel een film met kransleggingen via internet. Op 4 mei vanaf 18.00 kunnen belangstellenden deze film online bekijken via www.gorkum.tv en via de online-kanalen van de gemeente Gorinchem.

In deze film houden de voorzitter van het Gorcums 4 en 5 mei comité en de burgemeester van Gorinchem een toespraak. Ook zijn er kransleggingen te zien en worden twee bekroonde gedichten van de Gorcumse Literatuurprijs voorgedragen. De herdenkingsmomenten zijn in de week voor 4 mei in onderdelen gefilmd, zodat kon worden voldaan aan de coronamaatregelen. Het Gorcums 4 en 5 mei comité maakte deze film.

PROGRAMMA 4 MEI IN GORINCHEM Vanaf 18.00 uur is er een film te zien van het Gorcums 4 en 5 mei comité, met toespraken van de voorzitter van comité en de burgemeester van Gorinchem. Er zijn kransleggingen en er worden twee gedichten voorgedragen. 

Om 19.58 uur speelt de Gorcumse trompettist Hans Bos de Taptoe vanaf de grote toren. De gemeente Gorinchem heeft in navolging van het landelijk 4 en 5 mei comité alle blazers in Gorinchem opgeroepen om mee te spelen, vanuit het open raam, balkon of tuin.

20.00 uur: 2 minuten stilte. 20.02 uur: Henny Blom, de stadsbeiaardier van Gorinchem, speelt het Wilhelmus op het carillon vanaf de grote toren. De gemeente Gorinchem heeft in navolging van het landelijk 4 en 5 mei comité iedereen in Gorinchem opgeroepen om het Wilhelmus te zingen. Ook vanuit het open raam, balkon of tuin. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept heel Nederland op om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen.

Hans Ruitenbeek, voorzitter Gorcums 4 en 5 mei comité: ,,Op 4 en 5 mei is het goed ons te bezinnen hoe we zijn omgegaan met 75 jaar vrijheid. Waarvoor hebben mensen in de Tweede Wereldoorlog hun leven opgeofferd? Houden we dat overeind? Wat verdedigen we? Zij zijn gestorven voor waarden die ook in deze tijd worden aangevallen. Waarden zoals de vrijheid om te zijn wie je bent, de gelijkwaardigheid van ieder mens en ieder mensenleven.”

Burgemeester Reinie Melissant-Briene: ,,Het is verdrietig dat juist veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt, deze dag van herdenken zonder hun familie en vrienden zullen doorbrengen. Het coronavirus houdt ons thuis en houdt de jongere en oudere generatie gescheiden. Het is moeilijk voor ons allemaal om de nabijheid van dierbaren te moeten missen, om in onzekerheid en angst te leven, of om afscheid te moeten nemen... Dat doet pijn en geeft verdriet. Laten we ook daar bij stilstaan. Op afstand, maar toch samen.”

advertentie
advertentie