Twee drakenboten van Gorinchemse drakenbootverenigingen Dragons on Fire en Riverdragons
Twee drakenboten van Gorinchemse drakenbootverenigingen Dragons on Fire en Riverdragons Organisatie Drakenbootraces

Winnaar Drakenbootraces plaatst zich voor het NK - spektakel in de Lingehaven

30 april 2023 om 13:27 Evenementen

GORINCHEM De Drakenbootraces op zaterdag 13 mei maken de Gorinchemse Open Havendag extra aantrekkelijk. De twee Gorinchemse drakenbootverenigingen Dragons on Fire en Riverdragons slaan de ‘organisatie’handen ineen. Circa 15 teams strijden in de Lingehaven in indrukwekkende drakenboten voor een wildcard voor het Nederlands Kampioenschap op 23 september op de Bosbaan in Amsterdam.

Marco Ringlever en Patricia de Vries zijn als mede-organisator nauw betrokken bij de drakenbootraces. Zij zijn trots dat dit jaar voor het eerst het Gorinchemse evenement erkend wordt door de Nederlandse Drakenboot Federatie (NDBF). Officiële teams uit heel Nederland hebben zich ingeschreven en tillen de Gorinchemse Drakenbootraces op een nog hoger niveau.

In China, waar de drakenbootraces vandaan komen, zijn er boten met soms een 80-koppige bemanning

Marco lacht en vertelt: ,,De hele zaterdag strijden tijdens iedere race twee geschubde boten met kop, staart, 18 peddelaars, een stuurman en een trommelaar tegen elkaar. Naast professionals uit onder meer Alkmaar, Zoetermeer, Almkerk, Den Haag, Aalsmeer en Amsterdam doen ook scholen, bedrijven en andere organisaties uit Gorinchem mee. Een drakenboot is van kop tot staart zo’n 14 meter lang en vaart zo’n 15 km per uur. Dat is best snel en dat maakt het zo mooi. In China, waar de drakenbootraces vandaan komen, zijn er boten met soms een 80-koppige bemanning. Dat is hier niet te doen. Het spektakel is er niet minder om.’’

Patricia vertelt enthousiast dat de drakenbootrace een Chinese traditie is die meer dan 2000 jaar terug gaat. Zo’n dertig jaar geleden is deze overgewaaid naar de Randstad en heeft successievelijk heel Nederland veroverd. ,,Het is voor Gorinchem om en nabij de tiende race en de eerste onder auspiciën van de NDBF. Een extra toegevoegde waarde is dat zowel de drakenbootraces als de vestingstad Gorinchem op de Unesco werelderfgoedlijst staan. Twee bijzondere culturele monumenten smelten samen in een aantrekkelijke wedstrijdvorm.”

De Havendijk is die dag dicht en met duidelijke borden worden de bezoeker de juiste weg gewezen

Geïnteresseerden kunnen vrij toegankelijk vanaf de Havendijk het spektakel van dichtbij volgen. Marco: ,,De start is om 9.30 uur en varen door tot ver in de namiddag. Parkeren is geen probleem, want alles rondom de Open Havendag goed geregeld. De Havendijk is die dag dicht en met duidelijke borden worden de bezoeker de juiste weg gewezen.”

Om de Gorinchemse Drakenbootrace goed te kunnen begeleiden, is een team van 30 vrijwilligers actief, waarin ieder zijn eigen taak heeft. Voor organisator Marco is het weliswaar de eerste keer dat hij de kar trekt, maar hij was in het verleden wel betrokken bij vorige edities. Het is de eerste drakenbootrace na de corona-periode.

Naast de verdere professionalisering van de botenrace slaat de organisatie ook haar vleugels uit naar Almkerk. Daar staan op zaterdag 24 juni ook drakenbootraces op het programma. De drakenbootracesport is bezig met een inhaalslag en gaat varend Nederland veroveren. Te beginnen op zaterdag 13 mei in Gorinchem.

Kijk voor meer info op www.drakeboot.nl


Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie