Afbeelding
Jeroen Toirkens

IFFG campagnebeeld 2020 door Jeroen Toirkens

7 februari 2020 om 17:13 Film

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem lanceert vandaag het campagnebeeld voor het festival dat dit jaar plaatsvindt van 16 tot en met 19 april. Het IFFG koos een beeld van een jonge vrouw in de Gobi-woestijn van de bekende fotograaf en filmmaker Jeroen Toirkens.

Jeroen Toirkens: ,,Ik maak beelden om verhalen te vertellen van mensen in bijzondere situaties. Voor mij is fotografie een middel om mensen te ontmoeten. Deze foto hoort bij mijn project NomadsLife. Ik wilde laten zien hoe inheemse, nomadische volken leven in het begin van de 21ste eeuw, op de grens tussen traditie en moderniteit. Via mijn beelden leg ik hun verhalen vast."

Het IFFG koos een beeld van een jonge, moderne vrouw in de Gobiwoestijn. Deze onherbergzame vlakte strekt zich uit van Zuid-Mongolië tot Noord-China. Het is een bepalende foto in de fotoserie. Jeroen vertelt over de vrouw op de foto: ,,Zij kwam aanrijden op een paard, sprong vervolgens direct op de motor, keek even achterom en reed weg. Ik was op het juiste tijdstip, op de juiste plek. Het beeld gaat voor mij over traditie, hoop en vooruitgang."

Fotograaf Jeroen Toirkens documenteert al sinds 1999 de rauwe werkelijkheid van de laatst levende nomaden op het noordelijk halfrond. Door globalisering, droogte, armoede en klimaatverandering is het voor deze volken steeds moeilijker om vast te houden aan hun traditionele manier van leven.

Momenteel legt Jeroen Toirkens de laatste hand aan de expositie van zijn nieuwste project, Borealis. Dit project, dat gaat over de waarde van bossen, voert hij samen uit met journalist Jelle Brandt Corstius. Zij bezochten voor Borealis bossen op het noordelijk halfrond, op zoek naar verhalen en mensen. Een verslag van hun reizen is te lezen via de website van het dagblad Trouw.

Het Internationaal Film Festival Gorinchem vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 19 april op vier locaties in de vestingstad Gorinchem. Het festival biedt naast imposante films uit de wereldcinema dit jaar ook ruimte aan lokaal talent met een aantal korte films en documentaires. Een jongerenjury zal voor het eerst films jureren en hun winnaar bekend maken. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 16 maart 2020. Updates en informatie zijn te vinden op de website www.iffg.nl of de Facebook-pagina IFFG.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie