Introductie Kaweh Modiri door directeur Anika van der Kevie
Introductie Kaweh Modiri door directeur Anika van der Kevie Ferry Verheij

Film Mitra maakt diepe indruk tijdens Maand van Respect filmspecial van IFFG

13 november 2021 om 14:31 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Donderdagavond 11 november hierld het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) de jaarlijkse Maand van Respect filmspecial in theater De Nieuwe Doelen. In de coronaproof zaal, waar de stoelen op afstand van elkaar staan, keken bijna 100 bezoekers naar het aangrijpende verhaal over Mitra, de zus van de filmmaker Kaweh Modiri.

De film toont het publiek een indringend portret van een moeder die in een onwaarschijnlijke situatie terechtkomt. Zij verliest haar dochter, die na verraad wordt geëxecuteerd. De film slaat een brug tussen de islamitische revolutie in Iran en het hedendaagse leven van de moeder in Nederland. De vraag die als rode draad door de film loopt, kun je je geschiedenis echt achter je laten en iemand echt vergeven?

Modiri kwam speciaal naar Gorinchem om na afloop van de film in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden. Hij baseerde de film, en zijn gelijknamige boek, op het leven van zijn eigen moeder. Het verhaal kruist grenzen en generaties, het zet aan tot nadenken en een gesprek.

Het IFFG besteedt via wereldcinema aandacht aan mondiale thema’s waarbij de mens centraal staat. Maandag 29 november is er weer een Monday Movie Night met de Iranese film Radiograph of a Family. Informatie en tickets via www.iffg.nl.

Host Gijsbert Oonk in gesprek met Kaweh Modiri
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie