Theater De Nieuwe Doelen stroomde vol bij feestelijke openingsavond IFFG 2023
Theater De Nieuwe Doelen stroomde vol bij feestelijke openingsavond IFFG 2023 Ferry Verheij

Zevende Internationaal Film festival Gorinchem doorslaand succes: ‘Het was overweldigend!’

17 april 2023 om 14:15 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM De 7e editie van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG), dat van 13 tot en met 16 april plaats vond, was een doorslaand succes. Van heinde en ver kwamen er honderden filmliefhebbers naar de vesting om gloednieuwe films te bekijken.


,,Het was overweldigend”, vertelt festivaldirecteur Anika van der Kevie, vermoeid maar zeer voldaan. ,,Een volle zaal in theater De Nieuwe Doelen bij de openingsavond met de voorpremière van CaÏro Conspiracy, inclusief een spectaculaire openingsact waar de Gorcumse talenten Georgios Lazakis, Anna-Risse Groot en stadsdichter Martin Rensen zorgden voor een combinatie van dans, spoken word en video-art. De volgende dag rond de 750 scholieren voor de schoolvertoningen. Als er dan ook filmmakers en acteurs zijn, is het één groot filmfeest met fotoshoots en handtekeningen uitdelen. Prachtig zo’n kans voor scholieren, en dat in je eigen stad.”

ZUID-KOREA

Deze editie was er extra aandacht voor films en cultuur uit Zuid-Korea. Vrijdag bracht een delegatie van de Koreaanse ambassade dan ook een bezoek aan het festival. Minister consul-generaal Heyeong Ahn opende dit programma met de zeer drukbezochte film Broker.
Eerder die middag had Nederlands bekende regisseur en televisiemaker Martin Koolhoven een masterclass verzorgd voor de jongerenjury. Aansluitend presenteerde hij het Lokaal Talent Programma. De jonge filmmakers kregen hiermee een podium en werden aangemoedigd voor hun volgende werk.

BEAR DAMEN

Zaterdagavond ging de film War Pony in voorpremière. Producent Bear Damen keerde hiervoor speciaal terug naar zijn geboortestreek om in gesprek te gaan met de bezoekers in de zaal. Het filmontbijt op zondag was weer een heerlijke start van de laatste dag van het festival, die werd afgesloten met de Boliviaanse debuutfilm Utama en een interview met regisseur Alejandro Loyaza Grisi. 

WINNAAR JONGERENJURY

Voorafgaand aan deze film vond de Youth Jury Award ceremonie plaats. De jongerenjury, bestaande uit 5 jongeren tussen de 14 en 21 jaar, maakte bekend dat de indrukwekkende animatiefilm Nayola, met het verhaal over drie generaties vrouwen en de oorlog in Angola, de winnaar is van 2023.
,,Er is ook een publieksprijs, want de stemmen van onze bezoekers tellen ook. Later deze week zal bekend worden wie de Audience Award 2023 in ontvangst mag nemen. De stemmen worden geteld en het aantal bezoekers worden in kaart gebracht”, aldus Van der Kevie. ,,Maar de opkomst was weer geweldig, het voelde weer als voor de coronaperiode. En dat niet alleen, zoveel nieuwe bezoekers, ik sprak mensen uit de grote steden, Azerbeidzjan, Afghanistan, Turkije, het was echt fantastisch! Op naar de volgende editie, en de IFFG-zomerbuitenbiosprogrammering lanceren we binnenkort. Ik kijk er nu al weer naar uit!”
Voor meer informatie over het filmfestival en het zomer programma, check www.iffg.nl.

Host Georgios Lazakis en festivaldirecteur Anika van der Kevie openden het filmfestival 2023
Spectaculaire openingsact bij de start van het IFFG 2023
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie