Afbeelding
Vliegeniersmuseum

Ambassadeur Nieuw-Zeeland bezoekt Vliegeniersmuseum

Historie

VUREN De ambassadeur van Nieuw Zeeland, mevrouw Lyndal Walker, bezoekt op maandag 16 september om 13.00 uur het WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Ze komt symbolisch de persoonlijke spullen van de Nieuw Zeelandse sergeant Trevor Pike aan het museum overhandigen. Namens de gemeente West Betuwe zal loco-burgemeester Van Stappershoef hierbij aanwezig zijn.

Trevor Pike kwam in de nacht van 15 op 16 oktober 1942 om het leven samen met twee andere Nieuw Zeelanders, een Canadees en drie Britten. De Stirling bommenwerper, waarin ze vlogen werd door de Duitse nachtjager piloot Eickmeier in een Messerschmitt Bf 110 neergeschoten en stortte neer in Ingen (gemeente Buren).

De broer van Trevor (Kevin Pike) heeft een aantal malen gesproken met de voorzitter van het WO2- en Vliegeniersmuseum, Peter den Tek, en heeft het museum vorig jaar ook bezocht. Hij heeft besloten dat het museum deze unieke spullen krijgt zodat de opoffering van zijn broer en het verhaal van de bemanning van deze bommenwerper in het museum verteld kan worden. Onderdelen van het vliegtuig zijn ook al tentoongesteld in dit bijzondere museum. Trevor Pike heeft een speciale vitrinekast in het museum. Symbolisch zal de ambassadeur van Nieuw Zeeland hierin op 16 september de medailles neerleggen.

Na het officiële gedeelte van overhandiging van de persoonlijke spullen van Trevor Pike zal Peter den Tek een persoonlijke rondleiding door het museum geven aan de Nieuw Zeelandse ambassadeur.

Omstreeks 14.00 uur zal de ambassadeur van Nieuw Zeeland samen met de voorzitter van het museum alsmede met wethouder Rutger van Stappershoef van de gemeente West Betuwe de herinneringsroute gaan fietsen. Dan komen ze o.a. ook langs de locatie waar de landgenoot van de Nieuw Zeelandse ambassadeur, Jack Lunn, in januari 1944 langs de Zuiderlingedijk in Heukelum is neergekomen.

advertentie