Afbeelding
Jeroen Windmeijer

Het Isisgeheim in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden

1 april 2020 om 15:15 Historie

GORINCHEM Een kleine 200 mensen waren begin maart in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO) afgekomen op de presentatie van Het Isisgeheim, de thriller die Gorcumer Jacob Slavenburg schreef samen met de Leidse bestsellerauteur Jeroen Windmeijer.

Het Rijksmuseum van Oudheden is het decor van Het Isisgeheim, dus een betere locatie voor de lancering van het boek was niet denkbaar. De Tempel van Taffeh die de centrale hal van het RMO domineert is gewijd aan de Egyptische godin Isis, die een centrale rol in het boek heeft.

Kunsthistorica Karin Haanappel hield een gloedvol betoog over Isis, de moedergodin die wordt beschouwd als en van de belangrijkste godinnen binnen het Egyptische pantheon. Het beeld van "Isis lactans", de "zogende Isis" met het kindje Horus op schoot, heeft model gestaan voor de latere Moeder Maria met het kindje Jezus. Met de komst van het christendom kwamen standbeelden van Isis in kerken terecht waar de godin werd vereerd met een nieuwe naam: Maria.

Jeroen Windmeijer, voormalig docent Godsdienst aan een middelbare school in Leiden, brak als schrijver door met zijn zogenoemde "Leidse trilogie": Het Petrusmysterie, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot. Ook voor Het Isisgeheim is de stad Leiden weer een belangrijke bron van inspiratie geweest. ,,Leiden is en blijft een geweldige stad voor een schrijver," zegt Windmeijer. ,,De stad heeft zó'n rijke geschiedenis, de verhalen liggen er letterlijk voor het oprapen."

Het Isisgeheim is een op zichzelf staand verhaal dat tot stand kwam in samenwerking met de bekende cultuurhistoricus Jacob Slavenburg. ,,Jeroen heeft het boek geschreven," legt Slavenburg uit, ,,maar het is gebaseerd op mijn idee en op mijn onderzoek. We hebben het beste van twee werelden samengebracht: zijn schrijven en mijn kennis. De samenwerking is ons zo goed bevallen, dat we direct alweer een nieuw project onder handen hebben genomen."

Het Isisgeheim is te koop bij de (online) boekenwinkel. HarperCollins Holland, 334 blz, €21,99.

Afbeelding
advertentie
advertentie